Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadeståndskrav på runt 100 miljoner kronor från Scandic på Folkets hus

/
  • De första förhandlingarna om nivån på ett skadestånd till Scandic från Folkets hus strandade.

Det drar ihop sig till en rättegång om skadeståndsersättning till Scandic för Folkets hus i Sundsvall.
Parterna har inte nått fram till varandra och nu ligger frågan hos advokaterna.
Nästa steg är en tingsrättsförhandling.

Annons

Den första summan som nämndes var 111 miljoner kronor som Scandic ville ha i skadestånd.

– Det är ett annat tal nu, men det är inte långt ifrån. Jag har personligen träffat representanter för Folkets hus vid tre tillfällen. Det finns ingen annan väg att gå nu för vi är så långt ifrån varandra, säger Scandics Sverigechef Martin Creydt.

– Vår bedömning är att vi har lidit stor ekonomisk skada. Nu har svensk domstol slagit fast att vi som hyresgäster hade besittningsrätten till lokalerna.

Förhandlingarna drivs nu vidare av Scandics och Folkets hus advokater om ersättningsnivån på skadeståndet.

– Om inte advokaterna blir eniga får vi ta det till rätten för att få ersättning för den skada vi lidit.

Scandic har anlitat två oberoende konsulter inom verksamhetsvärdering för att bedöma de ekonomiska förluster som drabbat företaget.

– Våra anspråk är helt befogade utifrån vad verksamheten är värd.

Det var 2010 som Folkets hus & Park bestämde sig för att ta över hotelldelen för att kunna styra all verksamhet i fastigheten. Scandic erbjöds då två miljoner som kompensation.

Hotellet hade då drivits i 17 år i Scandics regi och rörelseresultatet låg på runt tio miljoner per år och bolaget krävde mer i ersättning.

Mellan föreningen och hotellet pågick också en tvist, FHP ansåg att Scandic höll för höga priser och drev gäster till Scandic Nord i stället. Scandic å sin sida anklagade föreningen för att inte agera för att hotellet skulle få fler gästnätter.

Allt slutade i en rättslig prövning. Tingsrätten ansåg att Folkets hus och park hade rätt att ta över lokalerna. Men Scandic gick vidare till hovrätten som slog fast att hyresgästen hade besittningsrätten. Högsta domstolen nekade i juli i år Folkets hus& Park prövningstillstånd och hovrättens dom vann laga kraft.

Jan Christer Jonsson, ordförande i Folkets hus & Park, vill inte kommentera läget. Han har tidigare sagt till ST att föreningen inte klarar ett sådant skadestånd som Scandic begär utan då finns risk för konkurs. Föreningens verksamhet har dragits med miljonförluster.

Tidigare i år såldes Folkets park till Norrlandspojkarna.

Mer läsning

Annons