Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skalin frånvarande vid drygt hälften av riksdagens omröstningar

/

Johnny Skalin (SD) har varit frånvarande vid mer än hälften av riksdagens voteringar det senaste året.
Klart mer än de andra länspolitikerna.
– Ett riksdagsuppdrag handlar väldigt lite om att trycka på knappar, säger Johnny Skalin.

Annons

ST har tagit fram siffror på frånvaron i riksdagen bland de riksdagsledamöter som är skrivna i länet. Siffrorna gäller riksdagsåret, från 30 september till midsommar.

Johnny Skalin är den politiker som har varit frånvarande betydligt mest. Av 450 voteringar var han frånvarande vid 228 – mer än hälften.

Klart mer än nummer två på listan: Emil Källström (C), som var frånvarande vid 79 voteringar.

Under perioden har Skalin haft två sjukdagar, i april.

– I riksdagsuppdraget ingår andra åtaganden och prioriteringar. Jag har inte varit inaktiv, snarare mer aktiv än någonsin, säger Johnny Skalin.

Han förklarar de höga frånvarosiffrorna bland annat med att han har lyckats pricka in voteringsdagar med få beslut. Och lyckats missa voteringsdagar med många omröstningar.

Han säger också att uppdraget som ledamot i EU-nämnden tar mycket tid. Att EU-politiken över huvud taget tar mycket tid, att han "ibland får nedprioritera".

– Jag bistår EU-parlamentarikerna. När de har voteringsdagar i Bryssel har jag kontakt med dem i princip dygnet runt. Det är mycket jobb bakom kulisserna som inte går att kvantifiera med antalet voteringar, säger Skalin.

Är EU-politiken viktigare än riksdagspolitiken?

– EU-politiken påverkar 43 procent av besluten i riksdagen. Nu har vi i Sverigedemokraterna blivit invalda i EU-parlamentet och det tar mycket tid, energi och kraft. Ibland måste jag bistå i Bryssel i stället för att göra andra saker, det är en del av riksdagsuppdraget. Det är viktigt med en sammanhållande EU-politik.

Skalin har suttit i EU-nämnden sedan 2012. Han säger att han har bäst koll på EU-politiken i hela partiet.

– Det är ett uppdrag som är oerhört stort, och jag kan inte vara överallt, säger han.

Vad har det för betydelse vid omröstningarna att du är borta? Särskilt eftersom ni inte ingår i kvittningssystemet?

– Ingen alls. Vi har en så stark vågmästarroll att det krävs mer än att ett par politiker är borta för att det ska påverka oss.

Flera har röstat på dig till riksdagsvalet. Vad kan de förvänta sig av dig?

– Att jag gör ett så bra arbete som möjligt med det mandat jag har. Jag sa innan valet att jag ville jobba med EU-frågor. Att jag inte är på voteringar har ingen betydelse för politiken, jag påverkar politiken varje vecka i EU-sammanhang. Att trycka på knappar är en väldigt liten del av politiken.

182 personer personröstade på Johnny Skalin till riksdagsvalet 2014.

Mer läsning

Annons