Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skalvet som skakade Medelpad

Omkring klockan 20.50 i går kväll skakades Medelpad. Jordskalvet som oroade mängder av människor mättes till strax under tre på Richterskalan. — Vi är inte förvånade över att det kom, säger seismolog Reynir Bödvarsson.

Annons
Kort efter att fönstrena började skaka bekräftade man från seismologen i Uppsala att det handlade om ett jordskalv. Mellan Härnösand i norr, Ånge i väster och Gnarp i söder kändes två jordstötar. Skalvet hamnade på strax under tre på Richterskalan och hade sitt epicentrum mellan Sundsvall och Härnösand.
Vi hade inte väntat på skalvet - det gör man aldrig. Vi vet var de kan uppstå och hur stora de kan bli, men inte när de kommer, förklarar Reynir Bödvarsson.
Det finns enligt honom ingen anledning till oro och varken räddningstjänsten eller SOS alarm fick några olyckslarm till följd av skalvet.
Man kan tänka sig att det kommer efterskalv men de kan ligga på omkring två på Richterskalan och då känner man dem inte.
Enligt Reynir Bödvarsson är kustremsan mellan Uppland och Haparanda ett område där skalven kommer tämligen tätt, jämfört med svenska förhållanden i övrigt.
SMHI, polis och räddningstjänst blev nedringda under gårdagskvällen. Alla ställde sig frågan vad det var som hände när marken skälvde.
Från sjukhuset kom ett samtal till ST:
Vi trodde att garaget sprängdes, sa den oroliga rösten som ville ha klarhet i vad som egentligen hade hänt.
Det här liknar mer en explosion än de jordbävningar man känt utomlands, förklarade en kvinna i Lillhällom.
Någon trodde att torktumlaren flög i luften och en annan misstänkte en flygolycka. En telefonröst trodde att ett lastfartyg stod på grund mellan Åstön och Alnö efter vibrationerna.
Inget av detta har kunnat bekräftas. ST kan bara konstatera att det i går var fredag den 13:e.


Fakta/Svenska jordskalv
En jordbävning eller jordskalv innebär att jordskorpan förflyttar sig i höjd- och/eller sidled inom loppet av några sekunder. Styrkan eller magnituden av sådana skalv mäts på den internationella Richterskalan. Nästan alla jordbävningar ligger under 8 på skalan.

Svenska jordskalv
1983 i Solberg i Ångermanland. Styrka: mellan 4 och 4,5 på Richterskalan.
1983 i Vilhelmina. Styrka: mellan 4 och 4,5 på Richterskalan.
1985 i Halmstad. Styrka 4,6 på Richterskalan. (Kraftigaste skalvet i Sverige sedan mätningar startades 1904. Då uppmättes ett skalv utanför kosteröarna till 6,0 på skalan och det skalvet är det största i historisk tid.)
1986 Skövde. Styrka: mellan 4 och 4,5 på Richterskalan.
1990 I trakten av Umeå och Skellefteå. Styrka: mellan 4 och 4,5 på Richterskalan.
1995 Mellan Skara och Skövde i Västergötland. Styrka: 3,8 på Richterskalan.
2003 Luleå. Styrka: 2.9 på Richterskalan
(2004 i Kaliningrad uppmättes ett skalv till 5,3 på Richterskalan. Reynir Bödvarsson räknar även den regionen till vårt närområde).
Källa: susning.nu och seismolog Reynir Bödvarsson

Mer läsning

Annons