Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skåne vill följa Sundsvalls exempel

Hutlösa premier och självrisker fick Sundsvalls kommun och Gävle kommun att starta ett eget försäkringsbolag. I går växte bolaget med fyra nya medlemmar och nu står Skåne i grepp att bilda ett liknande bolag med 30 kommuner inblandade.

Annons
Det var ett samtal från Nils Hidlund, säkerhetsansvarig vid Gävle kommun, hösten 2002 till ekonomidirektör Lars Dysholm som var startskottet till det nya kommunägda försäkringsbolaget.
Han tog kontakt även med Umeå och Borås men de hoppade av, säger Lars Dysholm, numera vd i Stadsbacken.
I Sundsvall var hela kommunledningen positiv till idén som så här långt visat sig vara ett lyckokast. Kommunens självrisk har sjunkit från fem miljoner kronor till 400 000 kronor och bolaget har gjort ett positivt resultat både 2003 och 2004.
Resultatet blev positivt i fjol trots att branden i Korstaverket kostade tolv miljoner kronor, säger Lars Dysholm.
Kiruna anslöt sig till bolaget med namnet Svenska Kommun Försäkrings AB i början av året och vid styrelsemötet i går i Gävle beslöt man att ta med fyra nya kommuner: Trondheim, Piteå, Uppsala och Trollhättan.
Utvecklingen i Norge liknar den som finns i Sverige med privata försäkringsbolag som höjer premierna för kommuner. Flera norska kommuner söker lösningar utanför landets gränser. Alternativet för oss var att starta ett eget försäkringsbolag men stordriftsfördelarna och de goda premierna gjorde att vi valde detta bolag i stället, säger Snorre Glörstad, kommundirektör i Trondheim till Gefle Dagblad.
Det här måste du vara litet stolt över?
Man tycker att man kan vara litet nöjd, säger Lars Dysholm anspråkslöst.
Fler kommuner vill komma med, däribland Umeå, som nobbade idén från början. Inträdeskravet är att kommunerna arbetar aktivt med förebyggande arbete mot skador.
Lars Dysholm tror inte att det är bra om bolaget växer för fort.
Det gäller att veta vad man orkar med. Vi måste klara av det administrativt. Gävle och Sundsvall har majoritet i bolaget. Det är de som bestämmer om nya medlemmar får komma in, säger Lars Dysholm.
Själv har han hoppat av från vice vd-posten i bolaget sedan Björn Ryde från Gävle börjat arbeta på heltid som VD.

Mer läsning

Annons