Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska försökte dra av miljonbot efter dödsolyckan på Ådalsbanan

Broraset på Ådalsbanan 2008 skördade två liv, Skanska fick en företagsbot på sex miljoner kronor.
Nu visar det sig att byggjätten har försökt dra av kostnaden på deklarationen.

Annons

Broraset på Ådalsbanan utanför Härnösand skedde tidigt på eftermiddagen den 21 maj 2008 och resulterade i en allvarlig arbetsplatsolycka. Två byggarbetare dog, två skadades allvarligt och en tredje skadades lindrigt när samtliga föll handlöst över 20 meter efter att en 50 meter lång gjutform gav vika vid södra brofästet.

Den ena arbetaren som avled var från Söråker.

Skanska fick en rekordhög företagsbot på sex miljoner kronor – nu visar det sig att byggjätten försökt dra av boten på deklarationen, vilket Skatteverket sätter stopp för. Enligt Skatteverket har det inte kunnat utläsas av deklarationen att Skanska gjort fel, först efter en utredning har man upptäckt att företaget lämnat oriktiga uppgifter.

"Skatteverket anser inte att felaktigheten framstår som ursäktlig med hänsyn till uppgiftens art eller annan omständighet och anser inte heller att det är oskäligt att ta ut skattetillägg", skriver Skatteverket i sitt beslut.

Från Skanskas håll beklagar man det inträffade.

– Vi har aldrig medvetet försökt dra av företagsboten i deklarationen. Det handlar helt enkelt om ett misstag i vår redovisning. Hade vi själva upptäckt det hade vi naturligtvis tagit upp kostnaden till beskattning. Vi förstår hur illa det här uppfattas och ber så mycket om ursäkt. Det har hela tiden varit viktigt för oss att sköta den här tragiska olyckan på ett respektfullt sätt, säger Mia Trahn, Skanskas presstalesman.

Bolaget upptaxeras nu med de sex miljoner kronorna, plus skatteböter på över 630 000 kronor.

Läs också: Systern om den ofattbara dödsolyckan

Mer läsning

Annons