Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik efter 79-årings dödsfall

Länsstyrelsen ger socialnämnden i Sundsvall mycket allvarlig kritik för brister i vården i samband med att en 79-årig kvinna inte nådde sitt larm och senare hittades död.

Annons
Dödsfallet inträffade i oktober i fjol. Den 79-åriga kvinnan bodde ensam i en lägenhet i Sundsvall. I samband med en uppbäddning inför kvällen hängdes kvinnans larm på sänggaveln - och där blev det hängandes hela natten. När morgonpersonalen kom ville inte kvinnan bära sitt larm.
På kvällen samma dag ville hon ha hjälp till toaletten. Undersköterskan som skulle hjälpa henne ansåg att den 79-åriga kvinnan var så ostadig på benen att det behövdes förstärkning. Det tog 20 minuter innan undersköterskan återkom med förstärkning och under den tiden hann kvinnan dö ensam i sin säng.
Hon hade regelbundna besök av hemtjänsten både natt och dag och hon led av svår dödsångest. Veckorna innan hon dog använde hon larmet ofta.
Sundsvalls Tidning uppmärksammade fallet och artikeln fick länsstyrelsen att reagera. Ärendet har granskats och i måndags kom länsstyrelsens beslut.
Slutsatsen är att socialnämnden har brustit i omvårdnaden, men att man inte kan avgöra huruvida dödsfallet hade kunnat förhindrats om omvårdnaden hade varit bättre. Men bristerna som har förekommit föranleder länsstyrelsen att rikta mycket allvarlig kritik mot socialnämnden.
Generellt sett har länsstyrelsen en tregradig skala där \"mycket allvarlig kritik\" är den mest kraftfulla markeringen från myndighetens sida. Några andra påföljder för kommunen blir det inte. Däremot brukar länsstyrelsen göra uppföljningar när bristerna har varit så allvarliga.
I beslutet skriver länsstyrelsen vidare att man finner det mycket anmärkningsvärt att det tog hela 20 minuter innan personalen återvände för att hjälpa kvinnan till toaletten. Samtidigt anser länsstyrelsen att det är tillfredsställande att socialnämnden har sett över sina rutiner för hantering av personallarm.
ST har varit i kontakt med socialnämndens ordförande Martin Johansson (s) för en kommentar. Han avböjer eftersom han ännu inte har läst handlingen.
Dessutom kommer vi att från nämndens sida förmodligen att ge en skriftlig kommentar på det hela längre fram, säger han.

Mer läsning

Annons