Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpa reaktioner på sandningsregler

/

ST:s artikel om Sundsvalls kommuns sandningsregler har skapat många upprörda känslor. Och nu visar det sig att reglerna skiljer sig högst avsevärt mellan olika kommuner.

Annons
I Ånge och Timrå står kommunen för sandningen av trottoarer och gångbanor utanför villor och kommersiella fastigheter. Tvärtemot i Sundsvall.
Vi har en snäll hållning. Vi tar även det juridiska ansvaret i fall det är någon som halkar där vi sandat. Det gäller alla fastigheter i det kommunala vägnätet, säger Pernilla Ehn, ansvarig för gatu- och renhållningsfrågor i Ånge.
I Timrå säger ansvarige Stig Ödling att kommunen sandar men att man inte tar det juridiska ansvaret i fall någon halkar. Kommunen erbjuder även invånarna att hämta sand på två ställen, i Sörberge och Söråker.
Efter att ST skrev om Sundsvalls-reglerna i tisdags har många läsare hört av sig. De flesta känner sig överkörda av kommunen. Självklart ska skattepengarna täcka halkbekämpning, lyder argumenten.
Väghållningen har inte prioriterats i kommunbudgeten de senaste åren. Vi har fått rationalisera och dra ner kostnader. Då har vi lyft fram sandningen för kollektivtrafiken i stället för att ha en hög service i villaområdena, säger Lars-Erik Nyberg (s) ordförande i fastighetsnämnden.
Villaägarnas Riksförbund har tidigare reagerat skarpt mot de nya reglerna. Nu har organisationen skrivit till regeringen och tyckt till om en utredning som gäller bland annat halkbekämpningen.
Förbundet vill ha en lagändring.
Vi hoppas att man tar bort ansvaret för den enskilde husägaren. Vi kan ha förståelse för att man kräver det av kommersiella fastighetsägare i centrum av städer. Men inte av den enskilde, säger Håkan Lindén, regionansvarig vid Villaägarna.
Många läsare har hört av sig och undrat om det går att sätta upp en skylt med information om att gångbanan beträds på egen risk.
Det kan man inte göra. För det första krävs ett tillstånd för att sätta upp en skylt. Sedan kan man inte med en skylt stänga av och säga att det är förbjudet att gå. Det håller inte juridiskt om någon ramlar, säger Jan Eriksson, avdelningschef på fastighetskontoret.

Fakta Sandningsregler
Politikerna i Sundsvalls kommunfullmäktige tog beslut om de nya föreskrifterna i slutet av 2004. Huvudskälet var besparingar.
En annan anledning var att kommunens tidigare regler upplevdes som otidsenliga. Alla partier var överens om beslutet i december.
Plan- och bygglagen styr kommunens ansvar för allmänna platser. Men det finns även en lag med särskilda bestämmelser runt gaturenhållning (1998:814). Med hänvisning till den lagen har kommunfullmäktige rätt att utfärda föreskrifter.

Mer läsning

Annons