Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skateboardskola med proffsteam

/
  • Günes Özdogan från Uppsala ingår i proffsteamet som besökte Sundsvall i går.
  • Proffs och skateboardåkare från Sundsvall körde tillsammans bakom Hedbergska gymnasiet i går.
  • Niklas Sidén från Sundsvall var en av 30-talet killar som i går åkte skateboard med One off-teamet från Stockholm.
  • —Det handlar om att åka med kroppen och inte med huvudet. Visst är man rädd ibland men man måste våga släppa spärren, säger Niklas Nordström från Sundsvall.
  • Skateboardåkarna säger att de peppas av varandra att försöka göra svåra trick även om de inte tävlar.
  • Utan rädsla flyger skateboardkillarna över hoppen.
  • Niklas Nordström från Sundsvall tycker att bland det roligaste är att resa och åka skateboard på nya ställen.

De hoppar, vrider och vänder sig. Under dem rusar grå asfalt i ett hisnande tempo. Att vara skateboardåkare är inte att ha en hobby, det är en livsstil. I går fick Sundsvallsåkarna inspiration från några av de bästa i Sverige.

Annons
Sundsvall var sista stoppet på One off-teamets turne.
Det är jättekul att åka runt och se nya åkare. Samtidigt kan det vara lite jobbigt att kliva upp tidigt och åka varje morgon, säger 19-årige Günes Özdogan, från Uppsala, som ingår i proffsgänget.
Men tröttheten är inget som märks på killarna när de anländer till asfaltsplanen bakom Hedbergska gymnasiet i Sundsvall. De kliver ur bilen, tar en snabb koll på alla ungdomar som åker runt och sedan är även de uppe på sina brädor.
En av de största skateboardleverantörerna i Sverige har proffsteamet som varje år reser runt till olika städer och träffar lokala skateboardåkare.
Det handlar om att hålla igång sporten. De yngre åkarna blir inspirerade av att få åka tillsammans med de här proffsen som de tidigare sett på film och läst om, säger Johan Larsson.
Han har en butik i stan som bland annat säljer prylar till skateboardåkare.
Jag försöker jobba för att stötta de här ungdomarna vars kulturer inte direkt har några egna idrottshallar. Jag har sett att de är få vuxna som ställer upp för skateboardåkarna, säger Johan Larsson.
Som oinvigd är det lätt att tro att de här killarna är kaxiga och arroganta för de har en tugg image. Men sanningen är att alla är väldigt artiga. Om någon hamnar i vägen stannar den till och ber om ursäkt. Spontana applåder utbryter då någon lyckas med något snyggt trick och ingen pikar den som misslyckas.
Typiskt för skateboardkulturen är att det inte är så viktigt att tävla, det handlar mer om att ha roligt tillsammans oavsett hur duktig man är, berättar Johan Larsson.
Niklas Nordström är 20 år och kommer från Sundsvall, har åkt skateboard till och från i ungefär sju år.
Det här är en session där alla åker ihop. Det låter töntigt men alla väntar på att få se när någon sätter ett bra trick. Det är svårt att tävla i skateboard för det går inte att mäta sig med varandra. En del är rena trickmaskiner, andra åker med stil. Det finns så mycket inom den här kulturen, säger Niklas Nordström.
Ändå märks det tydligt att One off-teamet är i fokus för allas uppmärksamhet, de är förebilder och idoler.
De är grymma. Det är kul att se dem för jag har bara sett dem på film och läst om dem tidigare, säger Niclas Jansson från Sundsvall.
Han är 14 år och åker skateboard varje dag.
Det är skönt att känna brädan under dig, det är känslan som räknas. Man blir liksom beroende, säger Niclas Jansson.
Och det tycks många killar i stan vara. För trots att en av Norrlands största skateboardtävlingar pågår i Söderhamn i helgen och många är där hade ett 30-tal personer samlats bakom Hedbergska för att åka med One off-teamet i går.

Mer läsning

Annons