Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteavdrag blev tillägg

Kvinnan har yrkat avdrag för såväl advokatkostnader som amortering av skuld.
Men när länsrätten tittat på pappren efter överklagan av skatteverkets bedömning blir det istället skattetillägg med 297 500 kronor.

Annons
Den 64-åriga företagaren har överklagat inkomsttaxeringen för 2003, men vänder sig även mot uppgifter i 2001, 2002 och 2004 års taxeringar.
När den nyligen sålda restaurangverksamheten gick omkull krävde konkursförvaltaren kvinnan på 400 000 kronor, med motiveringen att hon stoppat tillgångarna i egen ficka strax innan försäljningen.
Sundsvallskvinnan vill dra av för advokat och rättegångskostnaderna. Men skatteverket och länsrätten gör samma bedömning, det rör sig om bolaget. Kvinnan har inte kunnat visa att kostnaderna var nödvändiga för henne personligen eller den enskilda firman.
Kvinnan lånade 300 000 kronor hos ett företag i Bollnäs, samma dag lånade hon själv ut pengar till ett aktiebolag som köpte inventarier till restaurangen. Det ville 64-åringen också göra avdrag för, men något tydligt samband mellan lånet och inköpen har varken skatteverket eller länsrätten hittat.
År 2000 slöts ett leasingavtal mellan ett företag och kvinnans aktiebolag. När hennes bolag gick i konkurs hade gått i borgen för avtalet, en fordran fanns och ett förlikningsavtal slöts i slutet av 2002. Kvinnan har uppgett att betalningen ska anses som erläggande av leasingavgifter eller lösen av leasingavtal. Men länsrätten anser att borgensåtagandet och betalningen var amortering av en skuld, det är inte heller avdragsgilla kostnader.
De yrkade avdragen förvandlas därmed istället till 297 500 kronor i skattetillägg eftersom oriktiga uppgifter lämnats.

Mer läsning

Annons