Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatufest ersätts av jubileum

/

I 60 år har Föreningen tomtarna verkat på Skatan.
I sin kamp för att bevara Skatans miljöer har de vunnit tvister mot kommunen och ordant många festligheter.
Och nästa helg blir det Jubileumsfest.

Annons
Kerstin Persson har varit medlem i föreningen i 30 år. Men hon har bott på Skatan i nästan hela sitt liv och hon minns föreningens upphovsmakare.
Som jag kommer ihåg det var det tre damer som startade föreningen. Bland annat Inez som var min mentor. Jag kan inte svära på det men jag tror att det var en syjunta till att börja med, säger hon.
Namnet har många funderat över under åren. Varför identifierar sig en syjunta i Skatan med en skäggig ölmagad man med röd luva och släde?
I början sysslade damerna också med någonting kring tomter. Namnet står alltså för en tomt och inte en tomte. Men det är ett kul namn, speciellt när vi är på julmarknaden.
I dag handlar föreningens arbete mycket om att bevara Skatan kulturellt och miljömässigt och att verka för sammanhållningen i bygden. Skötebarnen är dansbanan där de håller många tillställningar som till exempel den årliga Skatufesten.
1992 samarbetade vi med Tjackas Söderberg för vi tyckte att om Sundsvall hade en Gatufest skulle vi ha en Skatufest.
Men till helgen ersätts Skatufesten mot jubileumsfest då föreningen fyller 60 år.
Förutom julmarknader och andra festligheter har tomtarna fått kämpa för att bevara den fina miljön ute i Skatan. Kerstin Persson minns speciellt när de vann en tvist mot kommunen 1977. Politikerna ville etablera en petrokemisk industri i Galtström men genom att samla in 7 609 namn på protestlistan stoppade de kommunen. En vinst som blev mycket uppmärksammad av både Sundsvalls tidning, Dagbladet och veckotidningen Husmodern.
Jag minns så väl på kommunfullmäktige när det skulle beslutas i frågan. En politiker pekade på mig och sa att det var odemokratiskt att skapa opinion på det här sättet. Men då reste sig en vänsterpolitiker och sa att här sitter en kvinna som dragit in en frisk fläkt i den här annars så unkna lokalen.

Mer läsning

Annons