Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skepp o hoj – här har du kul med vatten

/

Trampbåt, kanot eller färja.
För den som vill guppa runt på böljan blå finns massor att valmöjligheter.

Annons

Sommartider är båttider. Men även om man inte har en egen båt att guppa runt i behöver det inte betyda att man blir helt strandsatt. Ett budgetalternativ är att hyra kanot eller kajak.

– Det har varit populärt. Vi jobbar ju ideellt och har ibland svårt att täcka upp på sommaren, men vi försöker alltid ha någon på plats, säger Simon Meurling, som är ansvarig för kanotuthyrningen i Sidsjön.

Där finns 16 kanoter att hyra.

– Man kan åka här i Sidsjön, det är jättebra om man har barn eller åker första gången. Det kan räcka med några timmar, säger han.

Vill man paddla någon annanstans kan man även hyra en kanotvagn.

– Vi rekommenderar olika platser beroende på väder. Men Ljustorpsån är trevligt och familjärt. Annars kan man åka i någon av älvarna, säger han.

Att paddla havskajak är en aktivitet som fått uppsving på senare år. Friluftsfrämjandet ordnar både prova på-kurser och kvällspaddling med ledare. Vill man följa med på en kvällstur måste man dock ha egen kajak eller hyra i förväg.

– Vissa kvällar har det varit 30 kajaker som följt med. Kajak är en verksamhet som ökar, säger Simon Meurling.

Lyxig RIB-båt i Sundsvallsfjärden

Ett dyrare alternativ på vattnet. RIB-båt är en snabb och båt med hårt skrov och uppblåsbara tuber. Hos Nöjeshallen kan man hyra RIB-båtar under maj till oktober. Båten har plats för tolv passagerare och kostnaden för att chartra en båt är 5 500 för en timme. På lördagar är det dropin-turer.

Paddla havskajak

Friluftsfrämjandet i Sundsvall cirka tio kajaker att hyra. Dessutom ordnas varannan vecka kvällspaddling med ledarledda paddelturer. I Juniskär finns också kajakuthyrning och guidade turer.

Hyr kanot

Kanot finns att hyra på många platser i Sundsvall, bland annat Friluftsfrämjandet i Sundsvall och Matfors, Kävsta camping, Stöde camping och Wått och torrt.

Åk med Medvind

För nionde säsongen kör Medvind runt Sundsvallsfjärden.

Trampbåt i Selångerån

Glid fram i Selångerån i din egen takt. Åtta båtar finns att hyra. Varje trampbåt har plats för fyra vuxna.

Ljungfrun af Torpshammar

Norrlands äldsta båt i trafik, Ljungfrun af Torpshammar, finns vid Torpshammars herrgård. Hon är en gammal dam som byggde 1865 och finns att hyra för fester och utflykter.

Forspaddling

I nedre Ljungan kan man testa forspaddling med instruktörer. Man börjar på slätt vatten och ökar svårighetsgraden. Öppettider efter överenskommelse. Ljungans Forspaddlare arrangerar.

Mer läsning

Annons