Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skickliga ytbärgare får amerikanskt pris

I kolsvart natt med orkanbyar, snöfall och isbildning for räddningshelikoptern från Sundsvall till Grundkallen för att bistå i räddningsarbetet av besättningen på en pråm. Nu får besättningen motta American Helicopter Societys prestigefyllda belöning.

Annons
Skillnaden mellan fiasko och succé är hårfin i en sådan här situation, säger ytbärgaren Daniel Ericson.
Det slutade med att Daniel Ericson räddade både sin finska kollega och pråmens kapten. 28 år gammal har han fyra år bakom sig som ytbärgare, ett år inom det militära och tre vid Norrlandsflyg. Han vill inte framhålla sin egen insats utan menar att det är hela besättningen och företaget som får ta åt sig äran. Det blir den 2 juni som besättningen hedras i Dallas, USA.
Vi är de första i Skandinavien som fått ta emot priset, brättar han.
Andra som belönats har varit besättningar på räddningshelikoptrar i Afghanistan och Tjernobyl.
Det var i mars i fjol som larmet kom om pråmen som befann sig i nödläge vid Grundkallen. Finsk helikopter var ute och skulle ta upp de fyra på pråmen. Vädret tillät dock inte att ta dem direkt från pråmen på grund av närheten till fyren utan de måste hoppa i vattnet och därifrån plockas upp till helikoptern. Men när den finska ytbärgaren skulle ta upp sista man, pråmens kapten, kom en jättevåg och slet av vinschen.
Det blåste kraftigt och var väldigt turbulent. Det är så grunt i området att det bildas mycket skum och blir stor kraft i vågorna, berättar Daniel Ericson, som medger att insatsen stärkt honom i hans yrkesroll.
Besättningen har också belönats av Stiftelsen Sveriges sjömanshus och fått bragdmedalj av Senska sjöfartsminnesföreningen. Vidare har finländarna framfört sitt tack och besättningen blev inbjuden till deras årliga fest.

Mer läsning

Annons