Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitdåligt avlopp i Timrådalen

/
  • Numera bor Werner Uhlander ensam i sin villa på Fasanvägen. Problemen har minskat för hans del sedan grannarna regelbundet spolar sina anslutningar till avloppsledningen.

På Fasanvägen i Timrådalen har det varit skit med avloppen i decennier. Flera fastighetsägare har gjort erfarenheten att avloppsvatten trycker upp genom golvbrunnar i källarvåningen. Nu har en av dessa tröttnat och tänker driva sin sak mot i första hand kommunen med juridisk hjälp.

Annons
Den aktuella fastigheten köptes för ett år sedan. Flera spolningar har inte avhjälp. Då lät ägaren filma rörsystemet invändigt. Filmningen har visat att det finns ett motlut i avloppet. Frågan är om det motlutet ligger inom hans fastighet eller om det ligger i vägmarken utanför.
Eftersom två grannar på andra sidan vägen, liksom en granne ett par fastigheter längre ner efter vägen, också tvingats anlita spolbil med jämna mellanrum, så kan man misstänka att felet ligger i kommunens stamledning.
Timrå har bollat ärendet vidare till det med Sundsvall samägda va-bolaget, som svarar för såväl färskvatten som avlopp och reningsverk i kommunerna.
Men det är ointressant. Kommunen är i alla fall ansvarig som huvudman eller ägare i bolaget. Blir det inte en snar lösning på det här mycket gamla problemet för de boende längs Fasanvägen, så tänker jag som ombud vända mig till länsstyrelsen och yrka på ett vitesföreläggande, säger jur kand Ingela Grenängen som driver ärendet för en av fastighetsägarna.
En annan granne, Werner Uhlander, har på det senaste året inte behövt spola sitt avlopp lika ofta som förr.
Det kan bero på att jag numera är ensamstående, så belastningen är inte lika hög. Men tidigare var det minst var sjätte månad som spolbilen måste komma. Annars räckte det med att tappa ur ett fyllt badkar för att det skulle stiga upp i källarvåningens brunnar, säger han.
Werner är övertygad om att felet finns i den kommunala ledningen i vägen.
Den skulle ha byggt om för länge sedan, men det har inte hänt något under alla år som vi haft problem här, säger han.

Mer läsning

Annons