Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjuten nekas ersättning

/

19-åringen som sköts i Bergsåker i samband med en narkotikaaffär nekas statlig ersättning.
Brottsoffermyndigheten anser att offret själv utsatte sig för en risk.

Annons

Mannen som skottskadades hade stämt träff med den beväpnade narkotikaköparen i juni 2014. I samband med affären sköts han sedan med fyra skott som träffade på kroppen och i huvudet.

I samband med rättegången dömdes den 24-årige förövaren till åtta års fängelse för mordförsök. Han skulle dessutom betala ett skadestånd på drygt 182 000 kronor till den skjutne.

Om en dömd gärningsperson inte kan betala skadeståndet och den utsatte inte har någon försäkring som täcker skadan går det i vissa fall att få ut en brottsskadeersättning från staten.

Brottsoffermyndigheten har nu prövat om den skjutne kan få ut den statliga ersättningen och skriver: "Du har i och för sig utsatts för ett brott som kan ge rätt till brottsskadeersättning. Enligt förarbetena till brottsskadelagen ska brottsskadeersättningen dock ses i ett kriminalpolitiskt sammanhang".

Slutsatsen är att mannen inte är berättigad någon ersättning och det motiveras med att: "Brottsskadeersättningen kan sättas ned eller helt falla bort om det är skäligt med hänsyn till att den skadelidande genom sitt uppträdande i samband med brottet eller på annat liknande sätt har ökat risken att skadas".

Mer läsning

Annons