Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skogen röjs för dåligt"

Den svenska skogen röjs alldeles för dåligt, framför allt hos de privata skogsbrukarna. Nyttovirkestillväxten försämras, liksom lönsamheten för den färdigväxta skogen. På sikt hotas tillgången av virke till den svenska industrin.

Annons
Under toppåren mellan 1980 och 1990 röjde de privata skogsägarna cirka 140 000 hektar per år i hela landet. Men 1994 ändrades skogsvårdslagen som tvingade skogsägarna att röja. Samtidigt försvann röjningsbidraget.
Idag är vi nere på samma låga nivåer som på 1970-talet. Det vill säga att cirka 80 000 hektar röjs per år i Sverige. Det skulle behövas en 50 till 70-procentig ökning för det privata skogsbruket i Västernorrland, säger Anna Marntell, distriktschef på Skogsvårdsstyrelsen i Sundsvall.
Skogssektorns mål är att arealen som bedöms ha ett akut röjningsbehov i Sverige ska vara mindre än 700 000 hektar år 2010. Men än är det långt till målet. Arealerna som röjs per år skulle minst behöva fördubblas.
Både den enskilde skogsägaren och industrin drabbas av för lite röjning i den uppväxande skogen. Skogsägaren får klenare stammar och därmed sämre betalt för sitt virke. Dessutom minskar kvantiteten av färdigväxt virke som kan levereras till industrierna.


Mer läsning

Annons