Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare åtalas efter avverkning

Skogsvårdsstyrelsen upptäckte på sattelitbilder att Erik Westling i Dingersjö låtit avverka annan skog än han anmält. Westling medger att anmälan inte stämmer, men hävdar att avvikelsen är liten och att allt kunnat ordnas upp i efterhand.

Annons
Skogsägaren Erik Westling förnekar alltså brott mot skogsvårdslagen, vilket åklagaren nu påstår att han gjort sig skyldig till.
Det hela handlar om ett skogsskifte på cirka sex hektar vid Björnåsmyran, nära Skärsätt, Njurunda. Erik Westling, själv tidigare konsulent på just Skogsvårdsstyrelsen, lejde 2004 in Norrskog som avverkare och köpare av skogen. Han hade anmält i god tid vad som skulle avverkas.
Enligt Westling hade Norrskog synpunkter, och tyckte att stora delar av skiftet bestod av finare skog, medan ett äldre bestånd strax intill var mer lämpat för avverkning. Westling instämde, och ungefär hälften av den avverkade arealen hamnade utanför de ursprungliga gränserna.
Detta upptäckte hans före detta kollegor på Skogsvårdsstyrelsen via sattelitbilder över området, och det var så det hela hamnade på åklagarens bord.
Westling säger i förhör att han var helt medveten om att gränserna inte stämde med anmälan. Men han menar att avvikelsen var så liten, och inom i stort sett samma bestånd, att en sådan sak lätt kunnat justeras i efterhand.
Så var i alla fall policyn på min tid inom Skogsvårdsstyrelsen, sade han i förhör.
Tingsrätten ska nu pröva om Westling ska dömas, eller om felet varit så ringa att det inte är straffbart.

Mer läsning

Annons