Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägarnas största fiende är här igen

/

Granbarksborren har nu gjort sin första svärmning för i år.
Skogsstyrelsen tog med sig ett 20-tal skogsägare ut i naturen kring Myre för att informera om granbarkborren och hur man lättast bekämpar den.

Annons

Sedan stormen Dagmar 2011 och stormen Ivar 2013 har kampen mot granbarksborrarna åter igen blivit högaktuell.

Detta eftersom granbarkborrarna trivs särskilt bra i vindfällen, men också i redan avverkat eller skadat virke och stående skog som är i dåligt skick. I norra delarna av landet övervintrar de flesta granbarkborrar i marken och vaknar till liv när temperaturen stiger till 18 grader.

Nu har de gjort sin första svärmning för i år och äggen är beräknade att kläckas inom cirka 6 veckor. Det är därför hög tid för skogsägarna att ta bort angripet virke från skogen för att förebygga skadeangrepp på stående skog inför nästa sommar.

– Man bör hålla uppsikt över sin skog, titta om man ser borrmjölshögar och om man har vindfällen bör man ta bort så många man bara kan. Granbarkborren utvecklas mycket bättre i vindfälld gran som inte har rotkontakt och som inte kan ta upp vatten, men när den lätta födan är slut så går de över på den svårare, stående skogen. De lyckas sämre med förökningen då, men kan ställa till stor skada innan de blir så få att de inte klarar av stående skog längre, säger Niklas Åberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Förutom att ta bort vindfällen och angripet virke samt sätta upp fällor så har granbarksborren också en del fiender man kan underlätta för. Styltflugornas larver samt myrbaggarna och dess larver jagar och äter borrarna.

– Underlätta för predatorerna genom att lämna kvar redan död skog. Borrarna angriper endast färska träd, säger Åberg.

Det var många frågor och funderingar bland markägarna som samlats och flera av dem har skog som redan blivit angripen.

En av dem var Kent Åslin.

– Jag ville höra om Skogstyrelsen kan ålägga folk att ta bort vindfällen så att inte borrarna sprids till grannarnas skog. Jag fick en obehaglig överraskning nyligen när vi fällde grovgranar och de blev angripna på en gång, säger Kent Åslin.

Mer läsning