Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skojarföretag lurade landstinget

Landstinget i Västernorrland har fått 25-30 bluffakturor från det ökända Lundaföretaget Atlantic Laser Team. Åtta av fakturorna, värda 80 000 kronor, hann skannas in för betalning vid den centrala fakturahanteringen i Sollefteå. — Lyckligtvis hann vi stoppa betalningarna, säger Ulf Bolin, ekonomiservicechef.

Annons
Under de två-tre senaste månaderna har Atlantic Laser Teams försäljare ringt upp personal vid vårdcentraler och sjukhus runt om i Västernorrland.
Företagets representanter har enträget och mycket snacksaligt försökt sälja på de landstingsanställda nya skrivare och skrivartillbehör.
De är otroligt duktiga på att prata. De gör allt för att övertyga personalen om att få skicka varor på prov, eller att de ska vara med i en enkät, säger Ulf Bolin.
Oftast dyker det upp ett paket redan dagen efter. Med finns en faktura eller en orderbekräftelse.
Många av de drabbade vill inte kännas av någon beställning, utan skickar in den ångerblankett som följer med. Genom att göra så bekräftar kunden enligt företaget att det funnits en bakomliggande beställning.
Cirka 20 fakturor har gått till förvaltningen i Härnösand/Medelpad. Totalt har landstinget fakturerats för cirka 250 000 kronor Atlantic Laser Team.
Personalen ute på enheterna mår väldigt dåligt av det här. De känner sig väldigt till illa till mods efter att de skrivit på de här ångerblanketterna. Försäljarna är också hotfulla i tonen, säger Ulf Bolin.
Atlantic Laser Team finns på Svensk Handels varningslista och beskrivs som \"det värsta i sitt slag\" . Säkerhetschefen på Svensk Handel, Dick Malmlund, konstaterar att företaget ägnar sig åt rent bondfångeri.
Landstinget har gjort två polisanmälningar och nu misstänks Atlantic Laser Team för bedrägeri och försök till bedrägeri. Ett eventuellt åtal kan även rubriceras som grovt bedrägeri ifall åklagaren anser att det handlar om systematisk brottslighet.
Landstinget har nu infört en spärr mot alla fakturor från företaget, en varning har även lagts ut på organisationens intranät.
Om det ringer någon därifrån är det bara att slänga på luren, säger Ulf Bolin.

Mer läsning

Annons