Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola nekar till att ha angivit flykting

/

Personal på Gångvikens skola anklagas för att ha angivit en gömd flyktingfamilj.
Staffan Henriksson i Sundsvall har gjort en anmälan till Skolverket.
– Vi medverkar absolut inte till att röja flyktingars vistelseort, säger biträdande skoldirektör Lars Karlstrand.

Annons
Det var i september flyktingmamman och hennes dotter besökte skolan i sällskap med Staffan Henriksson.
Flickan satt mest hemma i ensamhet och lekte på dagarna. Jag föreslog att vi skulle höra om hon kunde börja skolan, säger Staffan Henriksson.
Han hänvisar till ett nyhetsbrev från Skolverket som understryker hur viktig skolan är för asylsökande barn. I en osäker tillvaro blir skolan ett stöd, enligt artikeln.
Staffan Henriksson misstänker att det snarare blivit tvärtom i det aktuella fallet. När han, flickan och mamman kom till skolan träffade de vikarierande rektor Margareta Harlin-Ehrnholm och en kollega till henne. På frågan om flickan kunde få börja skolan fick de ett svävande svar, enligt Henriksson.
Det pratades om att flickan skulle kunna börja i fjärde klass, men det skulle tydligen bestämmas på högre ort, säger han.
Under samtalets gång kom uppgifter fram om var familjen bodde. Mindre än en månad senare var personal från både socialtjänst och polis på plats. Familjen avvisades ur landet. Något besked om skolgång hade inte kommit under tiden.
Henriksson tror att någon ur skolpersonalen tipsat om var familjen vistades. Det tillbakavisas med skärpa av både Margareta Harlin-Ehrnholm och Lars Karlstrand.
Vi har inte pratat med någon utomstående om detta, säger Margareta Harlin-Ehrnholm.
Enligt henne var det Staffan Henriksson själv som berättade var familjen bodde, men att varken hon eller hennes kollega fäste någon större uppmärksamhet på detta.
Jag vet inte ens var familjen är i dag. När de kom hit för att prata med mig var det mitt under en lektion. Sedan har de inte varit i skolan, säger Margareta Harlin-Ehrnholm.
Lars Karlstrand betecknar anmälan som "en tråkig anklagelse". I ett brev till Staffan Henriksson skriver han att skolan inte agerat angivare.
Enligt Annika Nordin, Migrationsverket, är skolan inte automatiskt en skyddad miljö för gömda flyktingbarn. Det är upp till skolan om upplysningar lämnas.

Mer läsning

Annons