Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola och förskola kan flytta in i gammal affär

/
  • Ankarsviks skola ska växa och flytta in i före detta Gerdas livs. På andra sidan gatan ligger den nuvarande skolbyggnaden. Rektorn Maria Östman-Bergqvist har nu börjat diskutera ombyggnaden med barn och skolpersonal.

Nu finns en lösning för att klara trycket mot förskolan och skolan i Ankarsvik. Idén är att bygga om lokalerna i före detta Gerdas Livs. - Jag hoppas att det ska vara klart i början av nästa år, säger Leif Nilsson, (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons
Idag står 25 barn i kön till Lanternans förskola i Ankarsvik. Samtidigt ryms inte alla barn i skolan tvärs över vägen. Undervisning bedrivs i provisoriska baracker längs Raholmsvägen.
Olika åtgärder har diskuterats fram och tillbaka i flera års tid. Men i början av den här månaden satte politikerna ner foten.
En ombyggnad ska ske av Gerdas Livs, mittemellan skolan och förskolan. Fastigheten är idag i privat ägo.
Vi har lagt en beställning hos fastighetskontoret. Nu ska de diskutera med skolpersonalen och komma tillbaka oss med förslag på hyreskontrakt och åtgärder, säger Leif Nilsson.
Bland personal och elever är diskussionen redan i gång. Men fortfarande återstår mycket tankearbete - det gäller att hitta bra lösningar där skolan och förskolan kan smälta samman i den nya lokalen.
Vägen mellan byggnaderna är ett problem. Det kan fungera om det är femmor och sexor som går mellan, men det blir nog svårare om det är yngre barnen. Och blir ena delen av Gerdas Livs förskola måste gården göras om och anpassas för barnen, säger rektorn Maria Östman-Bergqvist.
Och inne i den rödfärgade Ankarsviks skolbyggnad finns också brister. En del av salarna är i behov av upprustning och gymnastiksalen är under all kritik.
I våras fick vi besked av Leif Nilsson att det finns 1,5 miljoner kronor till nya fönster i skolan. Några andra investeringar är inte inplanerade de närmaste fem-tio åren, säger Arianne Sundman, förälder och aktiv i lokalgruppen vid Ankarsviks skolråd.
Hon och de andra föräldrarna i skolrådet är måttligt förtjusta över förslaget att bygga om Gerdas Livs. Förutom att vägen anses vara farlig, tror föräldrarna att det blir svårt att knö in båda de planerade verksamheterna i lokalerna.
Föräldrarna vill i stället förädla det gamla barnvårdhemmet en bit bort.
Vi vill ha en helhetslösning där. Att vi drivit det ända sedan förra hösten beror på att vi fått indikationer ifrån kommunens tjänstemän att de själva kunde tänka sig det. Vid vårdhemmet finns väldigt bra lokaler för både förskola och skola, säger Arianne Sundman.
Men Leif Nilsson har konstaterat att den lösningen blir för dyr.
Vi vet inte om det blir det. Hittills har man bara gjort väldigt grova kalkyler. En riktig kalkyl behöver göras mer i detalj, säger Arianne Sundman.

Mer läsning

Annons