Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan viktig för (S)

/
  • Fjärdeklassarna på Hellbergsskolan var glada över att få träffa Magdalena Andersson (S).

Ytterligare 90 miljoner till skolorna och 60 fler lärare i Sundsvall. Det lovade Magdalena Andersson (S) när hon besökte Hellbergsskolan för att prata om Sundsvalls framtid på fredagen.

Annons

Med hjälp av höjda skatter får Socialdemokraterna en högre budget än alliansen. Socialdemokraterna har tidigare presenterat ett valmanifest med stora satsningar på bland annat skola, arbete och välfärd. De gör en total satsning på 40 miljarder inom dessa områden.

På fredagen besökte Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Magdalena Andersson Sundsvall för att presentera vad valmanifestet skulle innebära för staden.

– Vi märker en tydlig skillnad i svensk politik. De borgerliga partierna presenterar inga förslag för att ta Sverige framåt, utan de sitter nöjda. Vi har i stället lagt fram något som skulle kunna bli en nystart för hela Sverige, säger Magdalena Andersson.

Gällande skolan i Sundsvall kommer partiet skjuta till ytterligare 90 miljoner av statens budget. De ska användas till att minska antalet elever i klasserna och anställa fler lärare.

– Resultaten i skolan sjunker och det måste vi göra något åt. Därför vill vi minska elevantalet i klasserna och sätta in fler lärare och specialpedagoger. Alla ska få största möjliga hjälp att klara av skolan och då måste vi sätta in hjälp och stöd redan i början, säger Magdalena Andersson.

Ett annat område som Socialdemokraterna satsar stora pengar på är arbetsmarknaden. För att sänka arbetslösheten, speciellt bland unga, vill de införa traineeplatser.

– Vi vill att de ska få en chans att komma in i arbetslivet och få en erfarenhet som förhoppningsvis resulterar i ett jobb efteråt, säger hon.

Socialdemokraterna menar att traineeplatserna skulle sysselsätta 380 av Sundsvalls ungdomar och totalt 1000 ungdomar i Västernorrlands län. Platserna skulle finnas både i den privata och offentliga sektorn och då främst inom skola och vård och omsorg. Lönerna är tänkta att finansieras av staten.

För att förhindra arbetsplatser att avskeda ordinarie personal för att enbart använda sig av traineearbetare, då denna arbetskraft är billigare, kommer ett avtal tas fram i samarbete med fackförbunden.

– Vår erfarenhet av detta är att i kommuner där detta har prövats har många fått anställning efter traineeåret, säger hon.

Mer läsning

Annons