Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan vill stänga gamla Matforsbron för motortrafik

/
  • Elevernas föräldrar och skolans personal är oroliga att det ska hända en olycka när skolskjutsar, bilar och barn trängs vid parkeringen intill Ramans torg varje morgon.

Personal och föräldrar vid Matfors skola vill att gamla bron i Matfors stängs för bil- och busstrafik. Syftet är att göra miljön runt skolan säkrare för eleverna.
— Det skulle ta bort flera risker för barnen, säger Mona Runsvik, rektor vid Matfors skola.

Annons
Mer än 400 elever från Matfors och Sköle skola har skolskjuts varje dag. Personal, föräldrar och skolans föräldraråd har reagerat på att skolelevernas trafikmiljö innehåller risker. Tillsammans med skyddsombud, elevskyddsombud, räddningstjänsten och kommunens säkerhetschefer har Matfors skola gjort en analys över riskerna. Analysresultat och förslag på åtgärder har skickats Sundsvalls kommun.
Egentligen handlar det om flera problem eftersom skolan har vägar på alla fyra håll omkring sig. En lösning som skulle förbättra situationen på flera platser är om den gamla bron stängs för motortrafik, säger Mona Runsvik.
En del av problemet är att många föräldrar skjutsar sina barn till skolan.
Det är av största välmening eftersom man inte vill att barnen ska behöva gå längs de här trafikerade vägarna. På mornarna är det massor av bilar vid Röhmans torg när eleverna ska släppas av, samtidigt som många barn kommer gåendes och cyklandes det är även små barn. Det är så att man håller andan när man ser det, säger Mona Runsvik.
Hon tror att det skulle kunna ge flera positiva effekter om trafiken över gamla bron stoppades.
Om den bara var för gång och cykeltrafikanter skulle det kännas bättre för barn som ska över bron. Dessutom kanske fler föräldrar skulle våga låta sina barn gå eller cykla till skolan, då blir ju även situationen vid torget bättre.
I åtgärdsförslaget till kommunen har man föreslagit att om inte bron stängs för all motortrafik så kan den stängas för tung trafik alternativt vill man ha ett avbärarräcke för att skydda gångtrafikanter i backen och uppfarten på bron.
Vi vill inte att det ska behöva hända något innan vi reagerar, säger Mona Runsvik.

Mer läsning

Annons