Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarnen i Njurunda ska få extra simundervisning

Skolbarnen i Njurunda ska få extra simundervisning.
Det lokala simsällskapet ställer upp för att skolbarnen ska få simning på schemat.
— Det är jättebra, jag är positiv till det här, säger skoldistriktschefen Lars Karlstrand.

Annons
Det finns en huvudmålsättning inom skolan som säger att eleverna bland annat ska kunna simma 200 meter och ha huvudet under vatten när de når femte klass.
För de som inte klarar målsättningen erbjuds lösningar av skolan men de flesta klarar dem redan i tredje klass och därför försvinner simningen ofta från schemat.
Beklagligt, tycker Njurunda simsällskap, och startar nu ett projekt med skoldistriktet som kommer ge alla elever i Njurunda chansen att utveckla sin simkunnighet. Och simundervisningen är kostnadsfri för skolan.
Det är ju taskigt med medel i skolans värld, säger Stefan Eriksson som är ordförande i Njurunda simsällskap.
Tanken är att alla skolor i Njurunda ska kunna erbjuda simning som tillvalsämne till sina elever från årskurs tre och uppåt. Med två utbildade simtränare och en projektanställd sker undervisningen i simsällskapets regi och det startar till hösten.
Men Alen, Nivrenaskola och Kyrkmons skola har redan tjuvstartat. Deras elever fick sin första simlektion förra veckan.
Vi vill se hur det går. De kommer ha tre simlektioner innan vårterminen tar slut, säger Stefan Eriksson.
Ett startbidrag på 50 000 kronor har simsällskapet fått från idrottsrörelsens projekt Handslaget. Förhoppningarna är att försäkringsbolag och liknande företag som kan tänkas gynnas av en ökad simkunnighet ska vilja sponsra projektet.
Den enda egentliga kostnaden som ligger på skolan är transporten mellan skolorna och simhallen. Under våren har de lösts genom sponsring från Länstrafiken via Bomans buss.
Om det bara är transporten det hänger på så är det klart att vi gör allt för att hitta en lösning på det, säger Lars Karlstrand.

Mer läsning

Annons