Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelev hotad av ungdomsgäng

/
  • Polisen har larmats ut till Västermalms skola två dagar i rad. I går utsattes en elev för övergrepp i rättssak.

En grupp ungdomar har upprepade gånger uppträtt hotfullt mot elever på Västermalms skola. Polisen är inkopplad och det finns misstankar om bland annat övergrepp i rättssak. – Vi har allt under kontroll och en utsatt elev får hjälp av en kurator, säger rektorn Judith Nelvig.

Annons
Den 19-årige eleven har anmält att han blev rånad på väg hem från gymasiefesten på Folkets park i helgen. Nu vill han ta tillbaka sin anmälan eftersom han känner sig hotad av de misstänkta gärningsmännen och personer i deras närhet.
Killen är naturligtvis rädd. Men det går inte att ta tillbaka en anmälan på det sättet, säger Back Lars Andersson, chef vid citypolisen.
I går när eleven befann sig i skolans matsal kom ett gäng killar fram och tog tag i hans armar. Enligt anmälan ville de att 19-åringen skulle följa med ut och prata. Stämningen ska ha varit hotfull och 19-åringen blev rädd. Han tog sig loss och lyckades komma ur situationen. Några andra elever anslöt och \"skyddade\" 19-åringen. Gänget gick ut ur byggnaden, men stod kvar utanför matsalen och väntade.
19-åringen kontaktade en lärare, som i sin tur hjälpte till att larma polisen. Två patruller skickades till skolan och situationen lugnades ner. Skolpersonalen ordnade så att 19-åringen fick hjälp av en kurator och polisen hämtade in information om vad som inträffat.
Enligt citypolisens Back Lars Andersson fanns det väldigat begränsade polisresurser att tillgå under gårdagen.
Övergrepp i rättssak är allvarligt och vi ska lotta ärendet till en åklagare, säger han.
Först i dag ska polisen ta tag i ärendet och prata med några av de misstänkta. Minst tre ungdomar uppges ha varit med vid råntillfället och därefter har skaran antagonister utökats.
I förrgår hotades en annan elev på skolan och enligt polisen finns det även där en koppling till rånanmälan. Eleven är bekant med 19-åringen och de som hotade honom tros delvis vara samma individer som misstänks för rånet.
Ungdomarna ska ha svurit mot eleven och hotat honom med stryk.
Anmälaren blev rädd och i nuläget finns det misstanke om olaga hot, säger en av polisens utredare.
Skolans rektor Judith Nelvig säger att skolan har situationen under kontroll och att de bråkiga ungdomarna inte är elever vid skolan.
De ska överhuvudtaget inte vara här. Det här är ett rent polisärende, men vi på skolan måste vara observanta på vilka som vistas här framöver, säger hon.
Men de elever som följt händelserna på nära håll är av en annan uppfattning.
Flera av de utpekade går enligt de berörda att identifiera i elevkatalogen. Sedan om de är skyldiga eller inte får polisutredningen visa, säger elevrådets pressansvarige Jonathan Nordin.
Han tycker inte att skolledningen motsvarar de förväntningar som eleverna har.
Vissa grupper här på skolan är åsidosatta. Det råder segregation och skolan gör alltför lite för att minska klyftorna. Stämningen är hetsig lite då och då. Det skulle behövas kraftåtgärder för att ta tag i problematiken ordentligt, säger Jonathan Nordin.

Mer läsning

Annons