Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever spred flygblad från Sverigedemokrater i skolan

Det var elever som går på Hedbergska skolan som spred flygblad från Sverigedemokraterna.
Det hävdar Martin Kinnunen, förbundssekreterare för sverigedemokratisk ungdom.

Annons
Han hävdar i ett brev till ST att enhetschefen Björn Swedén fört en "hätsk debatt" mot sverigedemokrater och utmålat partiet som rasistiskt och odemokratiskt. Han hävdar att det är en "grov lögn" att de flygblad som spridits på Hedbergska skulle vara rasistiska eller att sverigedemokrater skulle vara ett rasistiskt parti.
Enligt Martin Kinnunen är sverigedemokraterna ett demokratiskt parti men det ställer inte upp på alla människors rätt att bosätta sig i Sverige och leva på svensk välfärd.
Han hävdar vidare att barn- och utbildningsnämndens enhälliga beslut att inte tillåta främlingsfientliga partier och organisationer i Sundsvalls skolor står i strid med direktiv från Skolverket och Justitieombudsmannen, JO.
Bo-Åke Julin, jurist på skolverket, säger att skolverket inte gjort uttalanden kring detta utan hänvisar till JO.
JO och Justitiekanslern anser att man får förbjuda spridning av tryckt skrift inom en skola endast på grund av hänsyn till ordningen.
JO anser att skolledningen har skyldighet att ingripa mot åsiktsyttringar som inte är förenliga med ordningens upprätthållande eller om åsiktsytringarna är brottsliga eller i vart fall innefattar kränkingar eller trakasserier.
JO slår fast i ett beslut från 1996 att nazismen är en våldsideologi som propagerar för förföljelse på rasistisk grund av olika minoriteter och står i strid mot de värden som är grundläggande i den svenska demokratin. Flera mycket allvariga våldsbrott har begåtts av ungdomar tillhöriga dessa grupper. JO anser därför att skolledningen måste motverka att en sådan våldsmentalitet får fäste inom skolan.

Mer läsning

Annons