Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolflytt som upprör

I höst ska S:t Olofsskolans femmor flyttas till Nacksta mot föräldrarnas vilja. — Barnen är bara tio, elva år gamla och en högstadieskola kan inte tillgodose deras behov, säger föräldern Helena Bertz

Annons
Vid ett möte där de tre nuvarande fyrornas föräldrar samlades var alla överens. Nackstaskolan är inte rätt miljö för deras barn, förrän tidigast i årskurs sex.
Utemiljön har ingenting att erbjuda och skolan måste anpassas innan barnen flyttas.
Enligt klassernas föräldrarepresentanter ska alla berörda nu skriva på protestlistor och en del föräldrar kommer att söka andra skolor till sina barn.
S:t Olofsskolans rektor Petra Carlsvärd säger att förslaget kom upp eftersom skolan har så goda erfarenheter från en flytt av femmorna förra året.
Då flyttades barnen i november tillsammans med sina lärare eftersom det pågick renoveringar på S:t Olof. Eleverna blev kvar i Nacksta ända till skolavslutningen och överskolningen slog väldigt väl ut.
Barnen nådde kunskapsmålen på ett bättre sätt än tidigare och rektorn i Nacksta konstaterade senare att skolan året efter fick mycket lugna och harmoniska sexor.
Både samverkan mellan klasserna och de pedagogiska vinsterna blev stora. Det bekräftade att konceptet var bra, säger Petra Carlsvärd.
Till saken hör också att det råder viss lokalbrist på S:t Olof medan Nackstaskolan har mer utrymmen. Enligt Petra Carlsvärd ingår det också i planeringen att skolgården ska åtgärdas.
Men föräldrarna låter sig inte blidkas.
Redan i höstas tog skolledningen upp den här frågan och vi trodde att det handlade om en diskussion och att våra åsikter hade betydelse, men så var det inte. Det här är ett exempel på skendemokrati och vi känner oss som marionetter, säger föräldern Mats Fahlander.

Mer läsning

Annons