Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten i Sundsvall - en het potatis

Ska maten som körs ut till skolorna i Sundsvalls kommun vara kyld eller hållas varm?
Ska man ha en måltidsorganisation som ansvarar för allt - eller ska den fortsätta att vara delad?
Många utredningar har gjorts och ett beslut kommer allt närmare. Och det kan bli en pyttipannalösning - det vill säga en mix av alla förslag.

Annons
Det finns två klassiska problem i skolmatsvärlden: varmhållningen och svinnet.
Detta går att åtgärda om man väljer metoden "cook chill-metoden", då nylagad mat snabbt kyls ner till åtta grader. Den kalla maten körs ut till skolorna i kylboxar och värms sedan ute i mottagningsköken. Men ris, potatis och pasta får mottagningsköken själva ordna.
Metoden används redan av Sundsvalls Kök, som drivs av kommunens fastighetskontor, och det är framför allt äldrevården som får denna mat.
Fördelen är att maten håller sig fräschare och nyttigare.
Men alldeles enkelt är det inte. Den kylda färdiglagade maten håller sig ett par tre dagar och det kan bli lite knepigt över lov och helger.
Och får skolorna kyld mat måste ny utrustning inhandlas och många mottagningskök måste byggas om. En del kök är dessutom så trånga att det inte går att få in den nya utrustningen.

Organisationen
Än så länge delas ansvaret för den kommunala mathållningen mellan skolan och Sundsvalls Kök.
Nu finns det ett förslag på att överlåta hela ansvaret till Sundsvalls Kök. Det kan ge samordningsvinster, bättre överblick och större effektivitet. Och skulle det bli aktuellt att lägga ut måltidsorganisationen på entreprenad är det förstås lättare med en huvudman.
Men skolan vill inte släppa sin del, eftersom man vill se skolmaten som en integrerad del av verksamheten.
Så finns det en stor ekonomisk hake. Skolan kan förlora ett statsbidrag (Wernersson-pengar) på 13 miljoner kronor per år om Sundsvalls Kök tar över. Bidraget baseras på antalet anställda i skolan. Om skolmatspersonalen går över till Sundsvalls Kök minskar den totala personalstyrkan i skolan och då blir statsbidraget mindre.

Ekonomin
I dagsläget kostar måltidsverksamheten i Sundsvall 84 miljoner kronor netto och det produceras sammanlagt 3,9 miljoner måltider per år.
Vad en omläggning till kyld mat kostar är än så länge osäkert. Bara ombyggnation av kök skulle kosta runt 9,3 miljoner kronor och kyltransportboxarna 2,1 miljoner kronor.
Antalet anställda kan eventuellt minskas om det blir en huvudman. Blir det två måste kanske matpriset höjas.

Beslutet
I praktiken kan kommunfullmäktige ta beslut i frågan före sommaruppehållet. Men det finns möjligheter till ytterligare en remissrunda.
En snabbare variant är att låta representanter från nämnder och förvaltningar redogöra för sina synpunkter direkt till kommunstyrelsen finansutskott innan beslut tas.
Man kan även besluta att övergå till kylmatsleveranser och välja ut de mest lämpande mottagningsköken till en början och vidga verksamheten med tiden. Och beslutet om organisationsförändringen kan få vänta.
Ärendet tas upp i finansutskottet nu på tisdag.

Mer läsning

Annons