Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt att ingen ska behöva vänta – i tio år till

/
  • Ett litet sommarregn förstörde inte stämningen och intresset för att se och dokumentera det första spadtaget för vad många hoppas ska bli det första spadtaget för inte bara för etableringen av ett bostadsområde längs Norra kajen, utan också för ett expansivare Sundsvall över huvud taget.
  • Gott om plats för hus och människor finns det ...
  • Mingel på Norra kajen, där många ville bevittna det historiska ögonblicket.
  • Åååh, hej! Första spadtaget grus i luften – och därmed är bygget på Norra kajen äntligen i gång. Från vänster ses: Kalle Holmlund, NCC, Lars Persson, FP, Marie Selin, Mitthem (vd), Jörgen Berglund, M och Sigge Godin, Mitthem (ordförande).

Pratet om "Sveriges bästa söderläge" skapade förstås bilder i min hjärna också.
Så det var självklart att skicka in en intresseanmälan för en eventuell framtida bostad där, på den norra sidan i det inre delarna av Sundsvallsfjärden.

Annons

Det var många år sedan nu. Och hade inte det där spadtaget tagits i går eftermiddag är det kanske tur att det byggs en hel del lägenheter av typen trygghetsboende, för 15 års väntan till hade med automatik inneburit att man platsat i den kategorin ...

Men nu är alltså bygget i gång. 192 lägenheter i Mitthems regi uppförs av NCC och att hela 138 av dessa ingår i just ett trygghetsboende för 70-plussare spelar väl ingen roll. Huvudsaken är att det blir bra och så attraktivt, att det fortsätter skapas bilder och drömmar hos folk.

Uppslutningen var, som kollegan Arnström så fyndigt uttryckte det, "så stor att flera av partierna i höstens val skulle varit avundsjuka om det handlat om ett torgmöte".

Många kände sig uppenbarligen både utvalda och kallade ...

De första två husen som nu börjar byggas ska följas av flera. Det har talats om så mycket som ett par tusen lägenheter i området – och då måste de första exemplaren bli lyckade och så se inbjudande ut att det faktiskt blir ett rejält tryck. Då kommer det säkert inte planerna för nästa stora bostadsprojekt att följas av lika många turer hit och dit innan nya spadar sätts i jorden.

På andra ställen i och kring Sundsvall, som ju måste växa för att behålla trovärdigheten som ett mellannorrländskt nav.

Jag har tidigare skrivit – och tycker fortfarande – att det mitt i allt ekonomiskt tänk, för att säkra slutförandet av byggprojektet på Norra Kajen och ge "vanligt folk" möjligheter att bo där, att det inte blir för "billigt", om ni förstår vad jag menar.

Inget lyx som skrämmer.

Men heller inte något som tar bort känslan av att det verkligen handlar om ett modernt boende i framtidsstaden Sundsvall. Ett boende med "Sverige bästa söderläge".

Mer läsning

Annons