Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterbuset har ökat: "Det är som laglöst land"

/
  • Magnus Widmark pekar ut över lägdan i Vattjom där skotrar buskört.
  • Skylten betyder att du inte får köra utanför leden enligt lagen, det kan ge böter på 2000 kronor, berättar Magnus.
  • – Sannolikheten att träffa på en polis ute i skoterspåret, det är lika hög sannolikhet som att få ett flygplan i huvudet, menar Magnus Widmark som vill ha ökad närvaro av polisen i området.
  • Många skoterförare förstår inte skyltarna, enligt Magnus Widmark.

Busåkandet på snöskoter har ökat de senaste åren, och nu kräver företrädare för Matfors skoterklubb mer närvaro av polisen.
– Polisen är ju helt osynlig, det är som laglöst land här kan man säga, menar förarbevisutbildaren Magnus Widmark.

Annons

I söndags skulle han precis avsluta den praktiska delen i utbildningen för att få förarbevis för snöskoter med sina elever. Då ser han en snöskoter och en fyrhjuling med bandsats som buskör på en lägda vid macken i Vattjom. Eftersom skoterförbud råder där så blev Magnus upprörd.

– De spann så att vegetationen sprutade. Det är inte tillåtet och sedan var det dessutom utanför leden. Markägaren har tomten alldeles mittemot och kan se det här, det blir ju inte alls bra, berättar han.

Hur reagerade eleverna?

– Ja de blev lite förvånade. Där får man väl inte köra, det kom kommentarer kring det, säger Magnus som menar att busåkandet har ökat på senare år.

– I år tycker jag att det har varit extremt. Vi får mycket samtal till klubben kring buskörningar, men vi hänvisar till polisen, vi kan bara informera och sätta upp skyltar, säger han och fortsätter:

– Markägarna blir ju väldigt irriterade, de ringer och skäller och säger att vi måste få stopp på busåkningen. De säger att det här inte får fortsätta för då river vi avtalen.

Magnus menar att många skoterförare inte förstår skyltningen eller vet vilka regler som gäller. Nyligen blev det en konflikt i Kovland mellan markägare och skoteråkare. Markägare ska ha spärrat av områden där skoteråkare tidigare haft möjlighet att åka.

– Det tar jättelång tid att få till en led, men den kan rivas upp på ett ögonblick. River markägaren markägaravtalet då har vi ingen led, säger Magnus som är orolig över att ökade problem kring skoteråkningen i förlängningen kan komma att begränsa den ytterligare.

Vad kan man göra åt det här?

– Jag tycker att Polismyndigheten faktiskt bör ta sitt ansvar och vara ute i skotertrafiken. Beter man sig illa ska man få böter. Polisen behöver synas längs skoterleder och ha kontroller, säger Magnus.

– Folk måste förstå att de måste ta det här på allvar, avslutar han.

Mer läsning