Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottsundsbackens äldreboende prisas för mångfald

/
  • Sado Muse gör praktik på Skottsundsbackens äldreboende som tilldelas 2015 års utmärkelse för mångfald i arbetslivet.

Skottsundsbackens äldreboende prisas av Sundsvalls kommun för sitt arbete med integration.
Genom sitt arbete med att bland annat ta emot praktikanter har man utvecklats till en förebild inom mångfaldsarbetet.

Annons

– Det här är absolut jätteroligt. Jag hade inte förväntat mig något sånt här, säger Gunilla Magnusson, en av två områdeschefer på Skottsundsbacken.

Det är Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Navi) som vid sitt senaste möte tidigare i veckan gav 2015 år utmärkelse för mångfald i arbetslivet till just Skottsundsbacken äldreboende.

– Vi skulle ljuga om vi sa något annat än att det känns väldigt roligt, säger Monica Hillring, den andre områdeschefen.

Just på Skottsundsbacken driver Sundsvalls kommun ett projekt med människor som står långt från arbetsmarknaden och ambitionen är bland annat att hjälpa de som är intresserade att få jobb inom just vård och omsorg.

– Vi har hållit på i ungefär ett år här på Skottsundsbacken och under den här tiden är det minst 21 personer som har fått jobb runtom i Sundsvall, säger Bengt Gustavsson, utbildare på Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Favi).

Och själva tror trion att det kommer att finnas ett stort behov av att få in allt fler bland de utlandsfödda att jobba inom vården.

– Det ska ju byggas tre nya äldreboenden i Sundsvall och det kommer att behövas mycket folk eftersom vi även har stora pensionsavgångar. Det kommer att behövas flera hundra undersköterskor och vårdbiträden, säger Monica Hillring.

Förhoppningen är också stor att kunna utveckla projektet ännu mer.

– Men vi har redan många medarbetare med utländsk bakgrund som är väldigt uppskattade. Samtidigt vet vi att det tar tid med handledning, men det finns ett intresse i personalgruppen för att jobba med de här frågorna, säger Gunilla Magnusson.

Utmärkelsen kommer att delas ut på nationaldagen och då ska även Sundsvalls damfotbollsförening (SDFF) få ett integrations- och mångfaldsstipendium på 10 000 kronor.

På Sundsvalls kommun jobbar integrationssamordnare Saleh Dirawi och han är imponerad av hur chefer, personal och facket jobbar tillsammans för att driva integrationsprojektet på Skottsundsbacken.

– Det är ovanligt att en arbetsplats upplåter sin verksamhet så här för att hjälpa de nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, säger Saleh Dirawi.

Han hoppas också att det här ska ge ringar på vattnet.

– Meningen är att vi ska uppmuntra att även andra arbetsgivare kan gå i samma spår som Skottsundsbacken. Om vi ska få in invandrare på arbetsmarknaden måste vi få hjälp av arbetsgivarna.

Det skulle till exempel vara bra om någon från IT-branschen kunde öppna sin arbetsplats, säger Saleh Dirawi.

Mer läsning

Annons