Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande resultat av knarkrazzia i trafiken

Polischef: Mörkertalet är enormt Citypolisens narkotikadrive avslöjade det ingen ville tro. På bara tre veckor greps 66 personer för narkotikabrott. Elva av dem satt påtända bakom ratten.

Annons
Antalet uppklarade narkotikabrott är ett direkt mått på polisens effektivitett. Tomas Åslund, biträdande närpolischef i city tror att tio poliser på heltid lätt skulle kunna tredubbla det redan nu dramatiska antalet upptäckta drograttfyllon. Enligt honom finns det mycket knark i vår region och det handlar om allt från piller till tung narkotika, som till exempel heroin.
Det här visar att vi måste lägga mer resurser på kampen mot narkotika. Våra värsta farhågor är besannade och jag vill uppmana föräldrar till tonåringar att ta till sig de alarmerande siffrorna, säger Tomas Åslund.
Rikspolisstyrelsen har tidigare riktat kritik mot polisen i Västernorrland.
Vi har uppvisat de sämsta siffrorna i landet när det gäller att beivra drograttfyllan, säger Tomas Åslund.
Med den bakgrunden beslutade Närpolisområde Sundsvall city att genomföra narkotikaprojektet under de tre första veckorna i februari. Det hela inleddes med en utbildningsdag med expertis från Stockholm.
Syftet med driven var att sätta fokus på drograttfylleri. Målet var att identifiera unga, hittills okända missbrukare, så att polis och socialtjänst kan gripa in.
I samarbete med länsnarkotika- och underrättelsetjäntsroteln har vår personal genomfört drogprojektet på ett engagerat och proffsigt sätt, säger Tomas Åslund.
När misstänkta personer identifierats har man tagit blod- och urinprov. Resultaten, som blev klara i går, visar att 85 procent av de testade var påverkade av droger.
Det är en mycket hög procentsats som visar att våra poliser är skickliga på att tyda drogtecken, säger Tomas Åslund.
Under tre veckor i februari greps elva påtända bilister i Sundsvallmotsvarande siffra för i fjol var en. I många av bilarna fanns också mer eller mindre drogade passagerare.
Trafikrazziorna ledde vidare till flera husrannsakningar. Det har resulterat i många beslag och ytterligare fyllt på antalet brottsmisstänkta.
Tomas Åslund ser polisens arbete som ett led i att öka tryggheten och minska kriminaliteten i Sundsvall.
Många begår brott för att finansiera sitt missbruk, säger han.

Mer läsning

Annons