Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpberg kvar på området efter Hamnyran

/

Med festligheter kommer också tomma flaskor, burkar, papptallrikar, matrester och annat skräp. Något som under måndagen fyllde hamnplatsen och bostadsområdet Nya Hamngatan i Sundsvall.

Annons

Efter Hamnyran syns tydliga spår i Sundsvalls hamnområde. Nu sprids soporna ut allt mer när måsarna river och sliter i matresterna och skräpet.

Flera boende och arbetande i området har hört av sig till Sundsvalls kommun och klagat.

– Vi har fått ganska många samtal där man har klagat på hanteringen av skräpet och att det nu cirkulerar mycket måsar runt avfallet. Folk i området känner sig avskräckta att vistas där på grund av detta, säger Jessica Kallvi, miljöhandläggare på kommunen.

Kommunen har vid upprepade tillfällen sökt kontakt med de ansvariga för Hamnyran utan att lyckas. Jessica Kallvi berättar att arrangören ansvarar för att det finns tillräckligt många sopkorgar och tillgång till att förvara skräp under evenemang och festivaler.

– Det är också arrangörens ansvar att sophämtningen blir möjlig för det företag som ansvarar för det, säger Jessica Kallvi.

När ST lyckas kontakta Lillemor Larsson, ytterst ansvarig för Hamnyran, sent på måndagseftermiddagen är hon chockad.

– Är det inte städat och tömt än alltså? Nu blir jag förvånad. Men jag tar inte på mig ansvaret för detta. Det är Reko som har gjort fel, säger hon.

Lillemor Larsson berättar att hon beställde tömning av Reko på fredagen och när hon själv var i området runt 17-tiden stod två bilar parkerade framför containrarna.

– Min telefon ringde hela tiden. Kanske försökte Reko ringa och berätta att de inte kom fram för att tömma, men hur stelbent får man vara? Även om jag hade svarat hade bilarna stått kvar. De behöver väl inte få mitt godkännande för att ställa ut en ny container. Man måste väl kunna ta lite egna initiativ och lösa problemet, säger Lillemor Larsson.

Hon berättar att hon försökte kontakta Reko under hela helgen men att de inte hade någon helgjour.

– När jag till slut fick tag på dem, i morse klockan åtta, då blev jag varse om att problemet kvarstod. Men då sa de att de skulle lösa det.

Hon menar att hon förstår att folk är irriterade men tycker inte att hon själv agerat felaktigt.

– Det ser inte bra ut över huvud taget. Men det kan inte jag ta på mig. Det är upp till Reko. Det var deras uppgift, säger hon.

Hon berättar att städpatrullen åtminstone har gjort sitt jobb under natten och att tältområdet är noggrant städat, men skräpberget utanför Mittnytts redaktion vill hon inte ta ansvar för.

Pridegeneralen Torbjörn Karlsson säger till ST att de städat på den del av området som de ansvarat för och att sophögen som finns kvar inte är deras.

Mer läsning

Annons