Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrivandet konkretare än man tror

/

Berättelser som griper tag i läsaren flummar oftast inte ut i fantasier. De är konkreta; fulla av vardagliga detaljer som man kan känna igen sig i.
Det var ett av de knep som författaren Anders Widén delade med sig till skrivsugna tonåringar i Kulturmagasinet i går.

Annons
En skrivarkurs skapar inte färdiga författare. Men den ger tips.
- Jag ville lära mig mer om att skriva. Jag läser mycket och skriver hemma, säger 13-åriga Jennifer Håkansson som förklaring till varför hon är här.
Kurskamraterna Anna Edblad, Alexandra Lindevall och Jonatan Mattila instämmer. Alla fyra skulle vilja ägna sig åt skrivaryrket i framtiden, och att det handlar mindre om fantasier och mer om verklighetsbeskrivning överraskar dem inte.
Deras lärare, författaren Anders Widén från Östersund, hävdar däremot att det tog honom åratal att inse att en historia som "tar in" läsaren måste vara frikostig med vardagens små detaljer.
För att situationen ska bli konkret måste det kanske stå en smörbytta på bordet. Det gäller att upptäcka att smörbyttan är viktig, säger han.
Ungdomarna får välja ett fotografi och skriva några meningar om vad de ser. Inget annat. Nyktert och stramt ska det vara. Sedan förser de scenen med färger och dofter, så småningom med dialog. Då har fantasin kopplats på, men med verkligheten som grund.
Anders Widén vet att skrivande är självutlämnande och laddat, och han är frikostig med beröm. Han berättar om hur självcensuren kan få honom att sitta overksam vid datorn i timmar, när bilderna vägrar dyka upp i huvudet. Och om hur han ständigt jagar och stryker onödiga ord i egna och andras texter.
Nu arbetar han med en serie om Djingis Khan.
Jag har sett spåren efter honom i Uzbekistan och Kazachstan, och jag undrade varför det inte finns några böcker om den som grundade världshistoriens största imperium, säger han.
Åtta volymer ska det bli. Ett sparsamt språk utesluter inte att man får mycket sagt.

Mer läsning

Annons