Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle få vård och skydd – lever hotad och misshandlad

/

Nova bestämde sig för att sätta dit mannen vars mål var att göra kvinnor drogberoende för att sedan kunna avkräva dem sex.
Fem av kvinnorna ställde till sist upp för att vittna mot honom och han dömdes till fyra år och sex månaders fängelse.
Nu är Novas liv ett helvete.

Annons

I ett år kartlade Nova mannens verksamhet, något som fick henne att må mycket dåligt.

– Till sist ville jag nästan döda honom.

Efter att han dömts hoppades hon att det skulle bli lugnt.

– Jag blev lovad av polisen att jag inte skulle behöva komma tillbaka hit och att jag skulle få hjälp, men så blev det inte. Jag har misshandlats och måste gömma mig, känner mig så sviken av samhället. Jag drog på mig en dom också som jag nu har i bagaget.

Ett misstag av polisen gjorde att mannen innan han anhölls fick kännedom om att hon anmält honom. Det fick hon klart för sig när de för sista gången åkte tillsammans till Stockholm.

– Han försökte skrämma mig och få mig att ta tillbaka anmälan, han stannade flera gånger på ställen där hans kompisar var. Kanske var det för att de skulle känna igen mig eller för att skrämma mig ytterligare.

I tingsrättsdomen mot Nova var kontraktsvård det första valet. Men socialtjänsten och frivården har inte avtal med samma behandlingshem med den inriktning som hon behöver, så det gick inte att ordna. I stället står det i domen att myndigheterna ska finna någon annan lämplig behandling för henne.

– Jag bröt ihop när jag inte skulle få kontraktsvård, jag behöver tvångsvård med psykologhjälp först och avgiftning sedan. Nu har det inte blivit någon vård alls.

Nova har psykiska problem. Hon drabbades av paniksyndrom efter att hon kartlagt mannen. Nästan hela livet har hon kämpat mot ångest och depression. Att sluta helt med droger innan hon har kommit till rätta med sina psykiska problem är inget alternativ för henne.

– Då kan jag inte prata med någon.

Eftersom ingen vård över huvud taget har påbörjats efter domen i maj så lever hon ett oroligt och osäkert liv.

I somras kom ett hot.

– Det stod att jag skulle bli utsatt för tio gånger värre saker än vad mannen hade utsatt mig för, de skulle visa mig vad en våldtäkt är. Jag blev livrädd.

Då bodde hon med en kille. När hon flyttade hem för några veckor sedan började helvetet.

– Första kvällen försökte några bryta sig in, stod och ryckte i dörren och skrek hora.

En vecka senare stod tre män utanför hennes bostad. Då hon öppnade och frågade vad de ville sa de att de sökte en med hennes namn och talade om vilken lägenhet hon skulle bo i. En av dem kände hon igen från en restaurang som mannen tagit med henne till på sista Stockholmsresan.

– Jag sa bara att det inte bor någon med det namnet här. Det blev en kamp om porten men jag lyckades få igen den. Jag ringde polisen men det tog 20 minuter innan de kom, hade de varit snabbare hade jag inte behövt vara orolig nu.

Efter några dagar kom alla tre igen. Då hade de gömt sig och inväntade Nova, de sprang efter henne men hon hann in genom dörren.

– Sedan har jag sett dem flera gånger köra runt i en blå BMW, jag har ringt polisen men de gör ingenting.

Men förra fredagen hann hon inte undan. Hon satt på huk och rensade blommor ute när ett knytnävsslag träffade henne riktigt hårt på kindbenet.

– Jag körde upp armbågen bakåt så hårt jag kunde och sedan sprang jag in och ringde polisen.

Hon fick en hjärnskakning av slaget och ögat svällde igen. En vecka senare har hon fortfarande problem med synen på det ögat och har svimmat av några gånger.

– Poliserna som varit till mig tycker det är konstigt att jag inte ens har fått ett personlarm.

Hon ser ingen ljusning på situationen. Polisen agerar inte och den vård som hon behöver verkar långt borta.

– Den lösning som har föreslagits nu är att jag ska flytta till en plats där ingen känner mig. Men det finns ingen vårdplan, jag kommer att dö. Jag ställde upp på samhället och det förstörde hela mitt liv och nu får jag ingen hjälp tillbaka av samhället. Jag faller mellan stolarna.

Läs mer:

Sexutnyttjade på behandlingshem

Rättegången

Domen

Kvinnornas berättelser

Mer läsning

Annons