Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle frita mördare från rättspsyk

/

På rymmen från Karsudden högg patienten ihjäl en man i Stockholm.
I onsdags planerade mördaren att rymma igen, i samband med en permission i centrala Sundsvall.
Hans kompanjon greps med en yxa i en bil – mitt bland stadsflanerarna. Och i går kväll kunde polisens insatsstyrka gripa ytterligare en man misstänkt för inblandning i flykten.

Annons

Rättspsykspatienten har vanligtvis inte permissioner – men i onsdags fick han ta sig ner till centrum för att uträtta ett ärende. Med sig hade han två av klinikens anställda.

– Det var en engångsföreteelse kan man säga. Det var något som var ganska nödvändigt för honom, säger rättspsyks talesperson Bengt Eriksson.

Ärendet var dock inte hans enda mål för dagen. Tillsammans med en 25-årig man som tidigare vårdats på kliniken hade mannen, inifrån rättspsyk, smitt planer på att rymma i samband med permissionen.

Rättspsyk var ovetande om männens planer.

– Vi visste ingenting förrän polisen ringde efter gripandet. Det var två oerhört stadiga och vaksamma personer han hade med sig på permissionen, men det fanns inget som var påtagligt annorlunda i hans beteende den dagen, säger Bengt Eriksson.

33-åringen vårdas på kliniken i Sundsvall efter att ha dömts för mord i Stockholm 2011. Mordet begick han på rymmen från anstalten Karsudden – mannen lyckades hålla sig undan i hela tre månader och hann till och med skaffa en egen lägenhet. Offret hittades i hans bostad, dödad med 13 knivhugg.

Den här gången misslyckades rymningen. Den 25-årige kompanjonen greps strax före klockan 15 i onsdags i sin bil i korsningen Storgatan-Esplanaden. Med sig i fordonet hade han en yxa och en luvjacka.

Gripandet tycks ha varit en lyckosam slump – en civilpatrull i närheten ska ha fattat misstankar gentemot bilen och därmed ingripit.

– Det ska ha gått lugnt till eftersom det blev så pass överraskat, säger Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen.

Han har bara gott att säga om polisernas insats.

– Civilpatrullen har gjort ett alldeles sagolikt skickligt arbete som kunde gripa den här personen utan att någon blev skadad. Den gripne är misstänkt för en rad grova brott och därmed föreligger det en klar risk för att någon hade kunnat komma till skada, antingen den misstänkte själv, polisen eller allmänhet, eftersom det ju skedde i city.

25-åringen sitter nu anhållen misstänkt för förberedelse till främjande av flykt. Mannen är sedan tidigare dömd för en rad grova brott, däribland flera rån samt både hot och våld mot tjänsteman. Och i går kväll kunde länspolisens insatsstyrka UFS, gripa ytterligare en man misstänkt för samma brott. Mannen, som är i 30-årsåldern, var anhållen i sin utevaro och kunde spåras till en adress i Njurunda.

– Mannen kunde lokaliseras till en bostad, som han ej är skriven på, men vi kan inte kommentera hur själva gripandet gick till i nuläget, säger Henrik Blusi.

Förutom främjande av flykt misstänks 25-åringen även för olovlig körning och rattfylleri, då han misstänks ha varit påverkad när han körde bilen.

– Vi har hållit fler förhör under dagen men jag vill inte ge några kommentarer av hänsyn till utredningen, säger åklagare Göran Kvist.

Mer läsning

Annons