Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda dig mot bilinbrott i julhandeln

Bilinbrotten har minskat rejält de senaste åren men i samband med julshoppingen blir risken för inbrott större. Dessutom misstänker polisen och försäkringsbolag att tjuvarna allt oftare använder sig av ny teknik för att ta sig in i bilarna.

Annons

Det handlar om så kallad störningssändare som stör ut bilnyckelns signal och som gör att bilen inte blir låst trots att man trycker på knappen.

– Vi har känt till det i ett par år men den samlade erfarenheten hos oss tyder på att det började förekomma på allvar i fjol, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Han känner inte till något fall i Sundsvall men menar att det kan vara svårt att bevisa att störningssändare använts.

– Men det kan vara bra att känna till att det finns och att kolla en extra gång att bilen verkligen blir låst, säger Christoffer Jonsson.

Leif Hemmingsson, poliskommissarie på polisen i Västernorrland, berättar att antalet bilinbrott minskat mycket kraftigt i länet de senaste åren. Minskningen beror dels på att billåsen blir bättre men också på att polisen satsat extra för att motverka den typen av brottslighet. Hemmingsson menar att det i december inte är fler rapporterade bilinbrott jämför med resten av året. Hittills i december har 26 bilinbrott anmälts i länet, 13 av dem i Sundsvall. År 2009 anmäldes 128 inbrott i fordon i länet, bara i december.

Trots minskningen gäller det såklart att se upp, speciellt under julhandeln då många har sin bil fylld med klappar och värdesaker.

– Det bästa man kan göra är att inte lämna något synligt i bilen, det lockar tjuvarna, säger Leif Hemmingsson.

Mer läsning

Annons