Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skyll inte bara på hyrorna"

/

Butikerna i Stenstan kritiserar fastighetsägarna och kommunen.
Men de försvarar sig.
– Det är olyckligt att butikerna stänger, men man kan inte bara skylla på hyrorna, säger Håkan Ruda, retailansvarig på fastighetsbolaget Diös.

Annons

Bokhandlaren Lennart Bergström menar att det verkar som hyresvärdarna hellre står med tomma lokaler, än att sänka hyran.

Håkan Ruda håller inte med och säger att fastighetsägaren Diös jobbar hårt på att få in nya butiker i Stenstan. Och att det finns förfrågningar från andra företag – som vill flytta in i de tomma lokalerna.

Men när Dagbladet frågar vilket eller vilka företag så får vi nobben, på grund av att förhandlingarna pågår.

– Jag kan säga att jag har pratat med Hemköp, centralt. Vi har försökt att få till ett bra kontrakt men det gick inte. Fast det händer positiva saker också – som flytten av Systembolaget, säger Håkan Ruda.

Han försvarar hyresnivån.

– Vi har hyror som är anpassade för den här staden och vi tittar över alla hyror. Vi måste följa med i konjunkturutvecklingen. Vi vill inte ha tomma lokaler. Det kan vem som helst förstå. Men det finns totalt för mycket butiker i både Birsta och Stenstan.

Även Sundsvalls kommun och Näringslivsbolaget tycker inte att butikernas kritik är riktigt rättvis.

– Kommunen satsar väldigt många miljoner på att skapa bra förutsättningar för handeln via Vardagsrumsprojektet och kajprojekten, och i vägar, parkeringar och gång- och cykelvägar. Vi satsar också mycket på att utveckla destinationen Sundsvall och shoppingturismen, på Stenstan Visitor Center och på att stärka varumärket Sundsvall, allt med påtaglig koppling till handeln och faktiskt särskilt till handeln i Stenstan, säger Gunnel Åhlund Näslund, handelsstrateg på kommunen.

Mer läsning

Annons