Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skytte

/
  • Anna Näsholm Gidlund 16 år och Frida Lindgren, 17 år, båda kommer från Örnsköldsvik och är intresserade av skytte och har sett fram emot den här kursen.

Skytteintresserade ungdomar i åldrarna 13 till 17 år är på läger i Svartvik. De kommer från Jämtland, Ångermanland och Medelpad träffas under fem dagar i Svartvik.

Annons
De är intresserade av jakt och skytte och ska under några hektiska dagar lära sig mer om vapen och säkerheten med att handskas med gevär.
Syftet med lägret är att få fler intresserade för skytte. Men också att de får lära sig att handskas med vapen på ett säkert sätt, säger Peter Engberg, skytteinspektör.De flesta av ungdomarna har tagit jägarexamen. Sedan kravet på jägarexamen infördes 1985 så har den teoretiska delen bestått av två olika teoretiska delprov, teoretiskt grundprov samt teoretiskt högviltprov. Från första maj i år ersätts dessa båda prov av endast ett teoretiskt prov. Den nya boken är på 1 600 sidor och av många som väldigt tung att ta sig i genom.
Många säger att den gamla examen var bättre. Det är Naturvårdsverket som har beslutat om nya föreskrifter för jägarexamensproven. De nya regeländringarna kan upplevas som sämre, säger Hans Jonsson, jaktskyddsansvarig för Sundsvalls jaktvårdskrets.
Basutbildning är för personer som inte är bekanta med hagelvapen där deltagaren lära sig vapenkännedom.
I kursen ingår att det att lära sig vapenvård, ammunitionstyper, vapenverkan, vapensäkerhet, färdigställning, eldavbrott, patron ur, taktisk omladdning mål och träffkunskap. Det är en hel del vi ska gå i genom med ungdomarna under de fem dagar de är här, säger Peter Engberg.

Mer läsning

Annons