Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktingarna lever under dödshot

Polisen har inte resurser för att skydda dem Hotbilden mot den försvunna krögarfamiljens anhöriga växer. Härom natten misshandlades en nära släkting av flera knivbeväpnade män som krävde pengar. Enligt åklagaren har det kommit in fler anmälningar om olaga hot. Polisen säger sig inte kunna göra något för att skydda de utsatta.

Annons
Knivmännen kom hem till mannen kring midnatt natten mot onsdag och sa att de ville ha pengar som hans kvinnliga släkting var skyldig. När mannen sa att han inte hade med det att göra svarade männen med att misshandla honom. Bland annat blev han knivskuren i ryggen.
När en inneboende kom hem till lägenheten något senare var knivmännen borta. Ambulans larmades och den skadade mannen fördes till sjukhus. Sjukvårdspersonalen kontaktade polisen som kunde hålla förhör med honom.
Den 40-årige mannen har berättat att det var två eller tre okända män som misshandlade honom. Han bor numera i Gnosjö, men har tidigare varit skriven på samma adress som den försvunna Sundsvallskvinnan. De är nära släkt, men han säger sig inte vara inblandad i de pengaaffärer som kvinnan polisanmälts för. Mannens skador betecknas av läkare som lindriga och han har fått lämna sjukhuset.
Vi söker nu efter vittnen till misshandeln, säger Håkan Boberg vid Värnamopolisen.
Släktingar till den försvunna krögarfamiljen har blivit utsatta för flera telefonhotelser och enligt åklagaren finns det fyra eller fem polisanmälningar om olaga hot. En anhörig i Sundsvall fick häromdagen höra att hela släkten skulle dö om inte pengarna betalades tillbaka. Under gårdagen höll polisen ett nytt förhör med den hotade släktingen.
Ytterligare en nära släkting som bor i Sundsvall har fått veta att hon kommer att bli uppsökt inom kortoch att det är bäst för henne att ordna fram pengar till dess.
Det är rätt att anmäla hoten men vi har inte personalresurser för att skydda dem, säger chefen vid polisens ekorotel Jan Granquist.
Men han har några generella råd till dem som utsätts för hot.
Lås dörren.
Exponera er inte i onödan.
Ta ställning till hur allvarliga hotelserna ska uppfattas.
Överväg om det är lämpligt att gå till jobbet.
Om inga egna åtgärder vidtas bedömer vi att hoten inte uppfattas som speciellt allvarliga och agerar utifrån det. Det är inte alltid vi har rätt, men ska vi övervaka alla som anmäler olaga hot behövs minst hundra man till, säger Jan Granquist.
Kvinnan har polisanmälts av flera privatpersoner och hon misstänks nu för grovt bedrägeri, alternativt förskingring eller oredlighet mot borgenär.
Polisen kommer att hålla nya förhör med anmälarna, men det kommer enligt åklagaren att ta tid med anledning av tolkbehoven. Därutöver har det gjorts en husrannsakan hemma hos den försvunna familjen.
Det kan finnas ledtrådar i det beslagtagna materialet om vad som hänt, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg.
Det är fortfarande okänt vart kvinna, hennes ex-make, tre av deras gemensamma barn och miljonerna tagit vägen.
Den bild jag har fått är att det av hävd och tradition är vanligt att man lånar ut rörelsekapital till varandra inom den här folkgruppen. Det ska bero på att man inte får lån i svenska banker. Det ska råda en hög betalningsmoral och en stor tilltro till det här systemet, säger Eva-Lena Nilsson vid polisens ekorotel.
Den sammanhållande länken ska vara den etniska tillhörigheten, och att man ställer upp på varandra när någon vill starta ett företag.

Mer läsning

Annons