Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpper den första Södermalmsölen

/
  • Från vänster Oskar de Vahl, Christer Sehlstedt och Petter de Vahl. Äldste brodern Joel saknas på bilden.

Bröderna de Vahl hade intresset, Christer Sehlstedt hade kunskapen.
Gemensamt har de producerat en ny ale i det egna bryggeriet – nu släpps produkten på marknaden.

Annons

Bryggeriet Stenhammaren i Sidsjön ägs av bröderna Joel, Petter och Oskar de Vahl.

De har länge drömt om ett eget öl, och under fredagen levererade de sin första ale till en restaurang i Sundsvall.

– Det är jätteroligt men samtidigt ganska nervöst. Det är ju något helt nytt, vi har sett fram emot den här dagen jättelänge, säger Oskar de Vahl.

Han beskriver alen som en motvikt till den allt starkare öl med mycket humle som dominerar marknaden i dag.

– Du ska kunna dricka två-tre öl till maten och tycka att den senaste är den godaste du har druckit, säger han.

Därför har bröderna till exempel valt en lägre alkoholstyrka i sin nya produkt.

Oskar de Vahl arbetar dagligen i bryggeriet tillsammans med erfarne Christer Sehlstedt, som tidigare drev Irish Pub.

– Öl har varit något ljusgult som folk har tagit ur en tapp. Folk har börjat få upp ögonen för att känna vad det smakar, säger han.

Intresset för öl har funnits länge inom familjen de Vahl. Brödernas bortgångne pappa Per var med och startade Box whiskydestilleri i Kramfors.

– Vi började brygga öl hemma i liten skala med pappa och sedan blev det mer realistiskt. Vi har haft intresset och viljan, Christer hade kunskapen som vi saknade, säger Petter de Vahl.

Han, Oskar och Joel är uppväxta på Södermalm och därifrån härstammar bryggeriets namn.

Det nya ölet bryggdes för en månad sedan och levereras på fat, men på lagret väntar 18 000 flaskor som snart kan märkas med en historisk etikett. Tanken är att lyfta gamla Sundsvallsprofiler på flaskorna.

– Vi tycker att det är roligt att nischa oss mot det och hitta konkreta personer som har förgyllt eller förstört Södermalm, säger Oskar de Vahl.

Stenhammaren har kapacitet att brygga cirka 100 000 liter om året och redan nästa vecka finns planer på en stout.

– Det är ett fantastiskt bryggeri. Killarna brinner verkligen för det här, säger Christer Sehlstedt.

På sikt är målet att sälja ett flertal produkter via Systembolaget.

Läs också: Nu får Södermalm sin egen öl

Mer läsning