Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluten ungdomsvård för mordbranden

Den 17-åriga flicka som tände eld på Sticksjö skola döms till sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år. 20-åringen som var med henne ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan domen för hans del avkunnas.

Annons
Flickan var påverkad av både alkohol och narkotika den lördagkväll i april då hon med sin äldre vän tände på skolan.
Den första branden släcktes i tid, men eldsvådan de startade i en annan del av skolan blev så kraftigt att delar av byggnaden förstördes helt innan räddningstjänsten lyckades släcka.
17-åringen har själv erkänt och var så aktiv att hon bedöms som gärningsman. Enligt tingsrätten är straffvärdet fyra års fängelse, men med hänsyn till hennes ålder får hon i stället sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år. Då får hon möjlighet till behandling och stöd.
Flickan är sedan tidigare omhändertagen enligt lagen om vård av unga, men har rymt från flera hem hon varit på.
Återuppbyggnaden beräknas kosta 3,5 miljoner, och kommunen vill ha ersättning för bland annat självrisken. Flickan ska därför betala ett skadestånd på 300 000 kronor plus ränta.
Själv kan jag tycka att rätten har bedömt att brottet har lite väl högt straffvärde. Min klient ska läsa domen i lugn och ro och sen får vi se om vi ska överklaga, säger 17-åringens advokat Cilla Lindahl.
17-åringen har inte kunnat förklara varför hon tände eld på skolan. 20-åringen som var med henne har däremot uppgett att han var på dåligt humör efter ett bråk han var inblandad i tidigare på kvällen, och att han därför ville förstöra något.
Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen för hans del avkunnas.
Hans 19-åriga kompis döms dock för den misshandel som var en del av förspelet till de anlagda bränderna. 19-åringen får fortsatt skyddstillsyn och ska genomgå behandling för sitt narkotika- och alkoholmissbruk. Han ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till killen han misshandlade.

Mer läsning

Annons