Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små yrväder på besök i Sundsvall

/
 • Blomsterflickor på Sundsvallsbesök. Emma-Linn Erlandsson och Lovisa Roman uppvaktar fotografen med gyllene växter.
 • Nellie Rock får assistans av mamma med att äta efterrättsglassen.
 • Titta på mig. Lovisa Roman från Stockholm var ett av charmtrollen som träffades när kinesiska adoptivbarn var i Sundsvall i helgen.
 • Kompisgänget sätter fart. Lovisa Roman har tagit täten, snart följer Meya Wikner, Emma-Linn Erlandsson och Nellie Rock efter i full karriär.
 • Emma-Linn Erlandsson brände handen illa strax innan det var dags att åka hem till Sverige, men nu fungerar fingrarna precis som de ska.
 • Emma-Linn Erlandsson har kroppen full med bus. Hon och kompisarna har hunnit fylla tre år och det var två år sedan de kom till Sverige från Kina.
 • Tjejerna sitter still i flera sekunder. Nellie Rock från Stockholm, Emma-Lina Erlandsson från Höganäs, Lovisa Roman från Stockholm och Meya Wikner från Sundsvall är alla ursprungligen från samma stad i södra Kina och de har bott på samma barnhem.
 • Meya Wikner har fått besök av sina kompisar. Familjerna reste tillsammans till Kina för att hämta hem sina telningar. Här syns Emma-LInn Erlandsson i förgrunden.
 • De kom till Sverige samtidigt, Lovisa Roman, Meya Wikner, Emma-Linn Erlandsson och några flickor till. Nu ser föräldrarna till att barnen får hålla kontakten genom regelbundna träffar.
 • Emma-Linn Erlandsson sätter sig en bit bort från kompisarna och blåser, för att få ha bubblorna ifred.
 • Fullt ös på altanen. Emma-Linn Erlandsson och Meya Wikner sätter fart på bollar av hjärtans lust.

De har gjort en unik resa och alldeles unika små varelser har tagit plats i deras liv.
Flera familjer adopterade kinesiska flickor för två år sedan. I helgen samlades de i Sundsvall.

Annons
Korven och köttbullarna är nästan slut. Nellie, Meya, Lovisa och Emma-Linn har inte ro att dröja sig kvar vid bordet. De är tre år och har alldeles för mycket spring i benen. En fotboll, några blommor och såpbubblor hägrar.
De leker med varandra, men inte så mycket alla på en gång, säger Meyas mamma Helene Wikner.
Tjejerna och deras föräldrar har träffats i Sundsvall i helgen, för att prata, leka och ha trevligt. Nellie, Meya, Lovisa och Emma-Linn kommer alla från Xiushui i södra Kina, och de har bott på barnhem i Nanchang.
Mina kompisar är här, de ska åka hem sen, säger Meya.
Vi försöker bygga en bro mellan dem, sen vet man aldrig, säger Helene Wikner.
Efter utredningar, funderingar och lång väntan fick de blivande föräldrarna äntligen åka. Det var 2003. Nu har de en alldeles särskild gemenskap. De känner att de har varit med om alla barnens förlossningar och vill försöka behålla banden, inte minst för flickornas skull.
Jag har speciella känslor för alla de här barnen, de har en särskild plats i mitt hjärta, säger Nina Rock från Stockholm, mamma till Nellie.
En lista på nätet var till stor hjälp i förväg. Där hittade Helene Wikner och Nina Rock varandra, men då visste de inte att de skulle åka tillsammans.
Eftersom vi båda är singlar som adopterat hade vi goda vänner med oss, det var ett enormt stöd, säger Helene Wikner.
Alla flickor har kinesiska namn, födelsedatumen är ungefärliga och Lovisa var hela två månader innan hon kom till barnhemmet.
Vi tror kanske att hennes biologiska föräldrar ville behålla henne men inte hade möjlighet till det, säger mamma Lena Roman från Stockholm.
En gång om året håller familjerna planerad träff, resten får bli spontant. Och även föräldrarna behöver träffas. De har varit med om något speciellt, en vidunderlig resa att dela med sig av.
Det är helt fantastiskt att få träffas så här. Och det är viktigt för barnen, jag tror att det blir ett stort stöd för dem i framtiden, säger Emma-Linns pappa Michael Erlandsson från Höganäs.
Även om vi inte har så mycket gemensamt i övrigt så har vi det här, det är så unikt det man varit med om, säger Nina Rock.Den här helgen har de haft Norra berget som utgångspunkt och Helene Wikner som värdinna.

Mer läsning

Annons