Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtor och svullnad var tumör

Annons
I januari 2003 tog Sundsvallskvinnan kontakt med sjukvården för första gången. Hon hade smärtor och värk i ena benet och fick diagnosen muskelbristning. Men smärtorna tilltog och vaden svullnade upp. En mängd sjukhusbesök och mycket oro senare fick hon veta att det fanns en tumör i benet, då hade det gått ett och ett halvt år.
Kvinnan anmälde två läkare för felbehandling. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gjort en utredning och kommit fram till att båda handlat rätt.
I sin utredning skriver nämnden att de bedömningar och åtgärder som den förste läkaren vidtagit har varit riktiga och att handläggningen gjorts på ett bra sätt.
Den andre läkaren som anmälts har också gjort rätt. Det som varit anmärkningsvärt i sjukdomsbilden är att vaden ökat mer och mer i omfång och smärtan förvärrats. Men i journalerna syns att kvinnan flera gånger remitteras till olika sorters undersökningar, att man sett blödningar i vaden och konstaterat blodproppar. I utredningen konstateras att det är mycket ovanligt med tumörsjukdomar i vaderna.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd lämnar därför Sundsvallskvinnans anmälan utan åtgärd.

Mer läsning

Annons