Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smiskbråket "En erinran hade varit rimlig påföljd"

/

Att läraren fick en skriftlig varning för att ha varit på väg att smiska en flicka på rumpan som låg över hans knä tycker inte facket är rätt.
En erinran hade varit tillräckligt.

Annons

– Efter kontakt med vår regionala ombudsman och jurister så skulle det ha varit en erinran i stället för skriftlig varning för att arbetsgivaren inte visat att vår medlem gjort sig skyldig till fel eller försummelse i tjänsten.

Det säger Anita Olsson, lokal ordförande för Lärarnas riksförbund. Hon tycker också att det varit fel att ärendet fått så mycket offentlighet i media.

– Det blir fel mot de inblandade, det gäller både personal och elever. Det här hade kunnat skötas bättre från förvaltningens sida. Man har inte följt de allmänna bestämmelserna. Och vi kunde ha fått ta del av ljudupptagningen, eller åtminstone blivit tillfrågade om det.

Då en skriftlig varning är på väg att delas ut har facket sju dagar på sig att begära överläggning eftersom det är en så allvarlig åtgärd.

– Nu fick vi kännedom om varningen samtidigt som media och skolpersonal. Det finns brister när det gäller förhandlingsordning inom förvaltningen men vi jobbar nu gemensamt på att det ska skötas på rätt sätt.

Inför att läraren nu blev arbetsbefriad och inte ska få komma tillbaka till skolan har facket fört en dialog med arbetsgivaren.

Nu har facket begärt skadestånd för flera fel som förvaltningen ska ha begått. 30 000 kronor i allmänt skadestånd till läraren för felaktigt utdelad varning. 20 000 till förbundet för grundlös varning och 10 000 till förbundet för brott mot kollektivavtalet.

– Inget är avgjort, det kan avgöras vid en lokal tvisteförhandling, säger Anita Olsson.

Att en skriftlig varning är så allvarlig beror på att den följer med hela livet.

Mer läsning

Annons