Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittskyddsläkaren vill se vaccintillverkning i Sverige

/
  • I torsdags konstaterades att fågelinfluensaviruset, H5N1, nu nått Rumänien och Turkiet. Viruset har härjat i Asien sedan 2003 och runt 100 människor som smittats av fåglar har dött. Forskare världen över fruktar att viruset ska ombildas och börja smitta mellan människor.

Världen fruktar att fågelinfluensaviruset, H5N1, ska ombildas och ge upphov till en pandemi. Då skulle vaccin bli en bristvara världen över. – Tycker att det är idiotiskt att vi inte har vaccintillverkning i Sverige, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

Annons
Sverige hade tidigare egen tillverkning av vaccin, men den upphörde i början av 1990-talet. Nu förs dock diskussioner om att få igång tillverkning igen. Ett alternativ är ett nordiskt samarbete. I november ska Socialstyrelsen lägga fram en rad alternativ för regeringen.
Ska man ta riktigt ansvar för sin befolkning tycker jag att det är viktigt att bygga upp egen tillverkning, säger Hans Boman.
Han är övertygad om att länder som i dag har tillverkning först och främst skulle tillgodose sina egna behov vid en pandemi.
Men att sätta i gång vaccintillverkning i Sverige skulle ta lång tid, uppskattningsvis 45 år.
Och det tar även tid att få fram ett nytt influensavaccin. Ungefär ett halvår från det att det nya viruset upptäcks. Men under tiden kan så kallade antivirala mediciner, som Relenza och Tamiflu, användas.
De ger inte immunitet som ett vaccin gör, men de kortar sjukdomen och hindrar spridning, säger Hans Boman.
Socialstyrelsen har nyligen köpt in en miljon behandlingskurer av antivirala mediciner. Landstinget Västernorrland har i dag inget eget lager, men det ska finnas i framtiden.
Vi vill att Socialstyrelsen fastställer hur stora lager varje landsting ska ha. Vi anser att det bör vara lika över hela landet, säger Hans Boman, som just nu jobbar med att utforma en pandemiplan för länet.
Fågelinfluensans spridning till Europa tar han lugnt på i dagsläget.
Vi håller givetvis koll på den, men i nuläget är det ett veterinärt problem.

Mer läsning

Annons