Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart 68-åriga Ann-Marie Roslund från...

Snart 68-åriga Ann-Marie Roslund från Kvissleby har fått en räkning från försäkringskassan. Hon ska betala tillbaka 5 000 kronor.
— Men jag har ju inte gjort något fel. Jag har lämnat alla uppgifter till försäkringskassan, säger hon. Men enligt försäkringskassan står ord emot ord.

Annons
Ann-Marie Roslund har varit hemma och skött om sina barn i tjugo år. Därför blev pensionen låg när hon skulle sluta förvärvsarbeta. Men de drygt 20 åren hon arbetat gav ändå några extra kronor i tjänstepension.
I mitten av mars i år kom ett brev från försäkringskassan. Där stod det att hennes garantipension skulle omprövas. Anledningen var att hon inte uppgett sin tjänstepension till försäkringskassan.
Jag blev så arg. Jag har god ordning på mina papper. Och jag vet att jag en månad före min pensionering skickade in alla uppgifter om min tjänstepension. Det är tre små poster som sammanlagt ger 500 kronor i månaden. Pengar som jag också deklarerat för.
När Ann-Marie Roslund ringde försäkringskassan i Härnösand fick hon veta att de inte fått in några uppgifter från henne. Och inte heller från flera av hennes bekanta som alla är födda 1936 eller 1937.
Personen jag pratade med på försäkringskassan berättade att jag är långt ifrån ensam. Det har gått ut kravbrev om återbetalande av tjänstepension till minst 300 personer. Man kan ju undra varför det blir så här när alla myndigheter har uppgifter i sina datorer.
Enligt Lars Zetterlund på Försäkringskassan I Härnösand tar det två år innan försäkringskassan får uppgifter från skattemyndigheten. Att återbetalningskraven ställs just på personer som är födda 1936 och 1937 beror på att man ändrade pensionssystemet för några år sedan. Tjänstepenionen påverkar numera garantipensionen.
Det här påverkar främst personer med låga eller mycket låga pensioner. Men självklart kan försäkringskassan ha gjort fel. Vi är också människor, säger han.
Rådet till dem som anser att de lämnat in riktiga uppgifter och som nu ändå måste betala tillbaka pengar är att överklaga beslutet till försäkringskassan. Blir det avslag där går avgörandet vidare till länsrätten.
Först när länsrätten fattat sitt beslut måste pengarna betalas in. Men flera av Ann-Marie Roslunds bekanta har redan betalat in pengar till försäkringskassan. De orkar helt enkelt inte protestera och känner sig maktlösa.
Om man delar upp summan jag ska betala tillbaka handlar det om cirka 200 kronor som de betalat ut för mycket varje månad. Jag tvivlar på att det är värt att protestera. Men jag gör det ändå. För jag vet att jag gjort rätt, säger Ann-Marie Roslund.
Men visst svider det. Hela Ann-Marie Roslunds pension är 5 000 kronor i månaden.
Text:Franziska Egger-Nilsson

Mer läsning

Annons