Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart lyser Kubals skorstenar i regnbågens färger

/
  • Lång väg ner. Montörerna tar sig upp och ner på en stege på utsidan av skorstenen.

Lila, gult, rött, blått och turkost. Inom en månad ska Kubals skorstenar lysa i regnbågens färger.
–Det är ett roligt jobb, bara man inte är höjdrädd, säger Martin Lundahl som monterar lampor på 75 meters höjd.

Annons
Säkerhetsaspekterna kring monteringen är många. Martin fick göra ett fystest innan arbetet satte i gång och jobbar hela tiden med säkerhetssele. Verktyg och tillbehör måste säkras fast i skorstenen och han får inte lägga ifrån sig skruvar och muttrar.
Området under skorstenen spärras av minsta spik kan vara en livsfara när den faller från 75 meters höjd.
Det gäller att man tänker sig för. Första dagen glömde jag grejor och fick springa upp och ner, säger Martin Lundahl.
Nu försöker han begränsa klättringarna till två per dag, för att skona armarna.
När det är bra väder är det behagligt där uppe. Man har bra utsikt och kan titta på trafiken och båtarna. Men ibland blåser det rejält, säger Martin.
Han driver företaget Sundsvalls Industrimekaniska, som åtagit sig jobbet uppe i skorstenarna. Företaget är inne på fjärde skorstenen nu, av Kubals totalt fem. De färdiga skorstenarna har provtänts vid några tillfällen men det dröjer ett tag innan alla fem kan tändas. Monteringen har dragit ut på tiden lamporna är specialgjorda och har inte kommit som planerat.
Får vi bara de sista lamporna är vi klara med alla skorstenar om en vecka, säger Martin Lundahl.
Varje skorsten utrustas med mellan 50 och 60 lampor som ska lysa upp en cirka tio meter bred ring längst upp runt skorstenen. Lamporna kommer att tändas automatiskt i skymningen.
Det är roligt att få göra något som syns. Det förändrar ju hela stadsbilden, säger Anders Thunström, arbetsledare på Kubal.
Två konstnärer, Janne Björkman och Lisa W Carlson, står bakom idén. Syftet är att lätta upp den södra infarten till Sundsvall, som domineras av industrier.
Det är helt fantastiskt att det har gått att genomföra och att en sådan stor industri gick med på det, säger Janne Björkman.
Han och Lisa W Carlson gick en kurs i ljussättning av offentliga miljöer för två år sedan, och där föddes idén. I paketet ingår även en rosa ljussättning på Cementa och en grön på Norrportens glashus närmare stan.
Miljoner bilar kör förbi på E4 varje år, och det är ganska mörkt att närma sig stan. Kanske kan det bli något att längta efter när man kommer körande, hoppas Janne Björkman.

Fakta Lysande industri
Belysningen av Kubal är en del i ett konstprojekt kallat Lysande industri, som ingår i EU-projektet ISKA, Industrisamhällets kulturarv.
I konstprojektet ingår ljussättning av Kubals skorstenar, Cementa och Norrportens glasbyggnad längs E4.
Ljussättningen kostar sammanlagt runt 2 miljoner kronor. Företagen står för cirka 10 procent av kostnaderna, resten är bidrag från kommunen, landstinget och EU.
Någon gång under november månad ska alla ljusinstallationerna tändas.

Mer läsning

Annons