Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart ska de sista stora träden bort

I juni försvinner de sista stora lönnarna från Esplanaden norr om järnvägen. I augusti planteras nya unga träd. — Det kommer att se bättre ut, säger Björn Nilsson på fastighetskontoret.

Annons
Den kommunala trädplanen för centrala Sundsvall är inne på sitt tredje år. De 100-åriga lönnarna i Stenstan ska bort. Risk för nedfallande grenar, säger experterna.
Men långt ifrån alla ålderstigna träd i Stenstan lider av svampangrepp, kläm- eller påkörningsskador och dålig kronutveckling.
Någon gång ska vi ju ändå hugga ned dem och då har vi bestämt att göra det nu. På det här sättet blir det också lättare för de små träden att växa. De större träden tar annars väldigt mycket utrymme, fortsätter han.
Ett annat skäl till att hugga ned samtliga träd på en gång är att \"intrycket blir bättre\"om alla träd i allén är ungefär lika stora.
Ungträden köps in från södra Sverige. Totalkostnaden för vart och ett av dem ligger runt 4 000 - 5 000 kronor. I mitten av det här seklet är de fullväxta. Livslängden beräknas till cirka 100 år. Om de får leva tills dess.
Vi köper ganska stora träd eftersom man åtminstone inte ska kunna bryta av dem, säger Björn Nilsson.
Ytterligare några gamla lönnar ska bort från Stenstan innan trädplanen är fullbordad. Fyra träd, i vardera hörnet av Vängåvan, sparas till nästa sommar.


Mer läsning

Annons