Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart slutar Holmbussen

Snart slutar den kombinerade mjölk-och passagerarbussen Skvadern att gå mellan Holmsjön och Sundsvall. Bussen är den enda av sitt slag i Sverige. Men nu säger Milko stopp. Mjölkleverantörerna har blivit för få

Annons
I mer än femtio år har en kombinerad mjölk-och passagerarbuss trafikerat sträckan upp mot Jämtlandgränsen vid Holmsjön och ned till Sundsvall. För trettio år sedan fanns ungefär lika många mjölkleverantörer i dessa trakter.
Det känns som det var mycket länge sedan. Då bodde det fortfarande många människor här uppe, säger Rolf Eriksson från Sunnansjö i Liden som var med och langade mjölkkrukor till bussen på 1960-talet.
Den kombinerade mjölk-och passagerarbussen går samma sträcka än idag. Fyra dagar i veckan med tidig start på morgonen från Holmsjön. Drygt tre timmars uppehåll i Sundsvall och sedan tillbaka samma väg.
Visst tar det lite längre tid än med en vanlig buss eller bil. Skvadern stannar till vid gårdarna och tankar in mjölken och passagerarna kliver på. Tanken rymmer 8 000 liter mjölk och det finns sittplatser till tjugo passagerare.
Men den 15 juni går avtalet ut med entrepenören Ola Westerlund som kört Skvadern i mer än trettio år. De tre kvarvarande mjölkleverantörerna får skicka mjölken med Milkos tankbil. Och passagerarna får nöja sig med en vanlig passagerarbuss i framtiden.

Mer läsning

Annons