Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snowracer i kreativ expressfart Stockholm

Annons
Fyra månader så lång tid har det tagit för medlemmarna i Snowracer att planera in två dagars samvaro i Stockholm. Och inte ens då går det smärtfritt.
Martin Landquist har tagit sig hela vägen från hemmet i Toscana men är den ende som är i tid till vårt möte. Amir Chamdin halkar in en kvart senare och efter en halvtimme kommer Brady Blade, nyss influgen från Las Vegas. Dregen kommer inte alls, han har blivit sjuk. Men för Snowracers medlemmar är det inget problem att de lever upptagna liv på olika håll.
Det var aldrig meningen att det skulle bli en stor skivbolagsprodukt, säger Martin Landquist. Vi har släppt skivan på eget bolag och nu kan vi gå till skivbolag runt om i världen och fråga "Vill ni skriva kontrakt?". Och så kan vi göra det på plats.
Det ger oss en frihet som vi definitivt behöver i det här bandet. Då kan vi själva planera vår tid.
Sagan om Snowracer tog sin början förrförra julen när gamla kompisarna Amir Chamdin och Dregen höll på att försmäkta av jultristess. Utanför en julfest träffade de Landquist och lyckades övertala honom om att låta dem följa med hem till studion. Där utbröt ett kreativt Formel 1-race där låt efter låt tog form. De bestämde sig för att spela in mer i Martin Landquists studio i Barcelona följande sommar och innan dess hade Amir Chamdin träffat den amerikanske trummisen Brady Blade som hakade på.
Vi började från noll och sedan exploderade det bara, berättar Martin Landquist. Vi gjorde fyra låtar på fyra dagar. Jag har jobbat i studiomiljöer i många år men här hade vi den här lekfullheten som man hade i början av karriären. Vi var som tonåringar.
Man tänkte "wow, en gitarr." Det var som den allra första känslan, när man rörde vid musiken för första gången, säger Amir Chamdin.
På många sätt är Snowracer ett forum för musikaliska arbetsnarkomaner. Med bandets hjälp kan de fly undan kompisar och flickvänner som frågar "varför ska du jämt vara i studion?"
Snowracer är fritid med vänner, säger Amir Chamdin. Folk klagar alltid på att vi är så trista som bara vill gå till studion och prata musik. Äntligen har vi hittat vänner som vi kan prata och spela in musik med. Det är som en nördkonferens, vänner som sitter hela natten i studion och gör musik.
Den kemin hittar man inte i många band. men för oss händer det varje gång vi träffas. Vi har aldrig tråkigt, vi är som ungar i en godisbutik när vi träffas. Det här är inte arbete, vi bara leker, säger Brady Blade.
Brady Blade har spelat tillsammans en mängd kända artister, bland andra Dave Matthews Band, Bob Dylan och Emmylou Harris. Den sistnämnda medverkar på skivan, i duett med Amir Chamdin på låten The way I'm watching you. De träffade countrydrottningen i New York efter att hon och Blade hade spelat på Letterman.
Hon gillade Dregens Spindelmannen-tatuering det gjorde susen, säger Brady Blade.
Vi respekterar stora musiker och hon är verkligen en fantastiskt artist, säger Amir Chamdin. Bara att träffa henne var en stor grej, att hon sedan sjöng på vår låt var helt enormt. Efter det var vi tvungna att släppa en skiva. Vi kunde inte leka längre, det hade blivit för stort.
Skivans titel kommer att ställa till problem för radiopratare och recensenter. Omslaget pryds av noter som bildar signaturtonerna i Beethovens berömda femte symfoni och ska utläsas "Da-da-da-daaa" (helst med sång).
Det var Dregens idé. Han ville att titeln skulle ge känslan "da-da-da-daaa här är Snowracer". Så då döpte vi den till Da-da-da-daaa, säger Amir Chamdin.
Den melodin är så basic, det är som "Smoke on the water", säger Martin Landquist.
Soundet beskriver de som en blandning av filmmusik och experimentell soul, med inspirationskällor som James Brown, Undisputed Truth och arabisk folkmusik. Samtliga låtar har alla fyra medlemmar som upphovsmän och resultatet blev inte riktigt som de hade väntat sig.
Vi trodde nog att det skulle bli ett ganska ruffigt, hårt sound men det blev mycket mjukare. Vi visar nog nya sidor när vi spelar tillsammans, säger Amir Chamdin.
Det blev en känslosam partyskiva, säger Martin Landquist.
I efterhand kan jag se en linje, i soundet och texterna, säger Chamdin. Texterna handlar faktiskt om ... livet, allt är från hjärtat. Texterna innehåller mycket hopp, det är ingen mörk skiva. Man kan höra att vi är lyckliga tillsammans.
Karin Svensson

Faktarutor: Fakta/Snowracer
Bildades: Julen 2003.
Medlemmar: Amir Chamdin, Martin "Nåid" Landquist, Andreas "Dregen" Svensson och Brady Blade.
Aktuella: Med debutskivan som släpps den 9 november.
På gång: + Amir Chamdin: Har precis klippt färdigt sin första långfilm "Om gud vill" som får premiär i början av nästa år. Infinite Mass ligger på is medan bandkollegan Rigo gör soloskiva. + Martin Landquist: Arbetar på musik med bandet Peking Laundry som han har med Martin Sköld från Kent. Jobbar också på tredje soloskivan som blir färdig i vår. + Dregen: Skriver nytt material till Backyard Babies. Skivan börjar spelas in efter jul. + Brady Blade: Ska åka till Nya Zeeland för att producera några skivor och har lite turnéplaner på gång. I februari semestrar han på Bahamas och hoppas att Snowracer kommer dit för lite lek i studion.
Brady Blade om sina kollegor: "Dregen är en fokuserad affärsman, som en psykotisk Donald Trump med en snäll sida. Amir är en genialisk visionär. Martin är som trollkarlen från Oz som står där bak och fixar - galen fast med full koll."
Kollegorna om Brady Blade: "Brady är frälsaren. Utan Brady skulle det inte finnas något band, han kom in och räddade oss alla. Det var han som insåg att vi måste jobba tillsammans."

Bildtexter: snowracer1101_1.jpg Snowracer (Amir Chamdin, Brady Blade, Martin "Nåid" Landquist och Andreas "Dregen" Svensson ) gör musik tillsammans för att få lov att arbeta på fritiden. Foto: Zylphiya Stårsta snowracer1101_2.jpg När Amir Chamdin, Dregen, Martin Landquist och Brady Blade arbetar ihop känner de sig som ungar i en godisbutik. Foto: Zylphiya Stårsta snowracer1101_3.jpg Snowracer - Amir Chamdin, Brady Blade, Martin Landquist och Dregen. Foto: Zylphiya Stårsta

Mer läsning

Annons